Miniporadňa

0
3746
Lámavosť nechtov môže byť spôsobená aj chorobou.

Chcela by som sa vám poďakovať za vaše pekné odozvy na miniporadňu a verím, že aj tentokrát vám budú moje rady nápomocné 🙂 . Z mnohých otázok vyberám tri, na ktoré sa vám pokúsim odpovedať. Nabudúce zodpoviem ďalšie otázky. Samozrejme, pýtať sa môžete aj naďalej 🙂 .

1. Ako zabrániť lámavosti nechtov?
   Lámavé, slabé nechty nie sú vždy len znakom nesprávnej starostlivosti o ne. Niekedy môže za ne aj zdravotný stav: cukrovka, anémia, reuma, ekzém, dna… v týchto prípadoch treba riešiť najskôr zdravotný problém s lekárom.

    V ostatných prípadoch moja rada znie:

  • domáce práce, kde pokožka prichádza do styku s čistiacimi prostriedkami, treba vykonávať LEN v ochranných rukaviciach,
  • pravidelná hydratácia pokožky rúk (denne niekoľkokrát pokožku premastiť vhodným krémom na ruky a vmasírovať ho aj do nechtového lôžka),
  • olejové zábaly na noc pôsobia priam zázračne (navlečte si na premastené ruky aj bavlnené rukavičky),
  • dodanie vitamínov D, B, vápnika, biotínu, zinku, kremíka, železa a konzumácia želatíny,
  • používať papierový alebo sklenený pilník na nechty. Pilníkujeme len v jednom smere, z vonkajšej strany do stredu, aby sme jednotlivé vrstvy nechtu nerozštiepili,
  • ochranný spevňujúci lak na nechty chráni jeho povrch pred obitím.

2. Ako si poradiť so zádermi v okolí nechtov?
   Záder sa tvorí najmä na namáhanej suchej pokožke rúk. Tu taktiež odporúčam pravidelne hydratovať, ruky si chrániť pred škodlivými chemikáliami rukavicami. Pokiaľ sa záder vytvorí, treba prevísajúcu kožu opatrne odstrihnúť a ranku dezinfikovať (odvar z rumančeka, repíka alebo panthenol upokoja podráždené miesto). Pri väčšej rane jednoznačne dezinfikovať a prelepiť náplasťou. Často signalizujú aj nedostatok vitamínov B, D a C. Nič nie je zadarmo a pravidelná starostlivosť sa odrazí na kráse vašich rúk a zdraví vašich nechtov.

3. Zaručí pravidelné strihanie detských vláskov ich zhustnutie?
   Vlas sa vyvíja až do puberty a do 3. roku života sa vlásky dvakrát vymenia. Tie prvé sa nazývajú lanugo a sú jemné ako páperie. Do 6. –  9. roku veku dieťaťa sa vlasy menia, tmavnú, nadobúdajú pevnosť a majú inú kvalitu, ale ešte stále nie koncovú podobu. Až v puberte vlas dostáva svoju terminálnu podobu, má väčšiu hustotu pigmentu a pevnosť.
   Pravda je taká, že vlasy zostrihané do kratšej jednotnej dĺžky pôsobia hustejšie a pevnejšie. Extrémne dlhé vlasy u dievčatiek v ranom veku zaťažujú vlasovú papilu a môžu v neskoršom veku výrazne ovplyvniť predčasné vypadávanie vlasov.
   Ja odporúčam pravidelne podstrihovať končeky (kvalitnými kaderníckymi nožnicami). Vlasová pokožka je zbavená záťaže a vlasy sú zdravšie.


Katarína Bašistová, vizážistka a hairstylistka
Tel. 0907 832 823
FB Katarina Visage/make-up&hairstyle

Foto: ilustračné

ZANECHAŤ ODPOVEĎ