Koniec schôdzovania, hor sa k vode!

0
1439
Táááákuuu rybu som chytil!

Slovenský rybársky zväz

Jún je už letným mesiacom. Pre rybárov znamená možnosť loviť na všetkých revíroch, pstruhových, kaprových aj lipňových.

   Rybári s obľubou navštevujú aj vodné nádrže. Na kaprových vodách sa loví od 4.00 hod. do 24.00 hod., na lipňových a pstruhových od 4.00 hod. do 22.00 hod. V priebehu júna sa neresia jalce, mreny, kapry, liene aj sumce, ich neres je však oproti minulému roku posunutý tak o dva týždne. Prívlačiari sa tešili na 16. jún, keď sa už môžu loviť a privlastňovať šťuky, zubáče aj sumce. Lovia ich aj na živé či mŕtve rybky. Na chovných rybníkoch sa už rozkrmuje plôdik novovyliahnutej rybej mlade. So zvyšujúcou sa teplotou vody rastie u rýb apetít, a tak naberajú na váhe a aj zábery rýb sú oproti máju razantnejšie. Neraz sa stane, že rybár položenú udicu ledva dochytí.
   Rybári si v tomto mesiaci môžu dosýta užívať pôžitok zo všetkých rybolovných spôsobov a viacerí si už aj plánujú svoju dovolenku pri vode. Náročnejší si prenajmú chaty, dovezú si karavany alebo kempujú pod stanom či prístreškom. Musia pri tom však dbať na charakter územia, na ktorom lovia a tomu prispôsobiť pobytové možnosti. A čo je dôležité, po skončení rybačky či pobytu pri vode treba dať lovné miesto a jeho okolie do pôvodného stavu, aby sme sa tam nabudúce mohli s radosťou vrátiť. Rada SRZ aj základné organizácie finišujú so zasadnutiami, lebo pred všetkými sú dlhoočakávané prázdniny, počas ktorých sa rybári viac venujú chovu a lovu rýb ako schôdzovaniu.

Rybári si v tomto mesiaci môžu dosýta užívať pôžitok zo všetkých rybolovných spôsobov.

   So začínajúcim sa letom sledujeme prietoky, teplotu vody a obsah rozpustného kyslíka. Na revíroch robíme častejšie kontroly a upozorňujeme na to, aby sme sa všetci správali v medziach zákona a ostatných rybárskych predpisov. Ku kúpajúcim sa, člnkujúcim sa a iným návštevníkom holdujúcim vodným aktivitám sa snažíme byť tolerantní a na lov využívame najmä skoré ranné a neskoré večerné či nočné hodiny. Všetci vieme, že vody patria štátu, ktorý nám ich zveril do užívania a obhospodarovania. A ozaj, kúpanie využívame na osvieženia a relaxáciu!


J. Hlavatý
Foto: archív

ZANECHAŤ ODPOVEĎ