Cestovanie je návyková disciplína

0
3208
Wat Phra Yai, socha budhu Koh Samui, Thajsko, 2016.

Šport, eventy, tanečná kultúra, nočný život či najnovšie neziskový sektor. Zoznam činností je zaujímavý a bohatý. Taký je aj jeho život. 34‑ročný Žilinčan Marián „Lemo“ Lemeš verí, že svet je presne taký, aký ho vidíme a žijeme.

Kde čerpáte životnú inšpiráciu?
   V každodennom živote a v situáciách, ktoré prináša. Snažím sa na ne reagovať s väčším pokojom a byť viac v úlohe pozorovateľa. Pokoj nachádzam v prírode, čerpám z nej veľa pozitívnej energie. Pred časom som začal čítať knihy. Dali mi iný pohľad na vec. Pár strán pred spaním či bezprostredne po zobudení ma naladí na správnu vlnovú dĺžku. Správny adrenalín cítim pri počúvaní inšpiratívnych ľudí, robení vecí prvýkrát v živote či objavovaní nových krajín a kultúr.

Tento rok oslavuje vaša Universal Media okrúhle 10. výročie založenia firmy, prešli ste si zaujímavou históriou.
   Pamätám si rok 2007. Bez auta, kancelárie či skúseností a s nulovým rozpočtom. Začiatok sa viaže k tanečnej breakdance súťaži Life on the Floor, zákazkovému šitiu oblečenia na mieru pre psov DoggyDog a manažovaniu tanečnej školy HIP HOP Centrum. Človek postupne spoznáva zložité podnikateľské prostredie či dostáva životné lekcie od ľudí, ktorí nepodpísali zmluvu s  čestnosťou.
   Naša činnosť pokračovala srdcovou záležitosťou pre futbalový klub MŠK Žilina, kde sme mali na starosti bufety na štadió­ne a merchandising. Doteraz sme ostali pri klube ako partner. Organizovanie eventov, tanečných súťaží a párty vyústilo do splnenia si nášho veľkého sna, a síce – mať vlastný club.
   *enjoyclub oslavoval v apríli svoje 4. narodeniny, priniesol do Žiliny novú kultúru clubbingu a celkové ponímanie zábavy. Postupne ho vylepšujeme a veríme, že 5. narodeniny oslávime už v kompletne prerobenom priestore.

Čo sa skrýva za úspechom?
   Jednoznačne je to tím „šialencov“, ktorí sa okolo Universal Media vytvoril. Naše spoločné nadšenie, vnímanie sveta a ­úprimnosť nám dovoľujú každým rokom rásť, stáť pri zaujímavých projektoch a plniť si naše sny. Spája nás túžba niečo tu po sebe zanechať, ukázať pozitívny príklad a, samozrejme, dobre sa pri tom všetkom zabaviť 🙂 . Dôležitou stránkou úspechu je aj schopnosť pomáhať a podeliť sa s ostatnými. Radi podporujeme úspešných žilinských športovcov a akcie, pretože sami vieme, koľko úsilia a námahy vynaložia.

Ako vnímate podnikanie 21. storočia?
   Osobne si myslím, že bude viac spájajúce ako konkurenčné. Firmy pochopia, že spolu dokážu viac. Predpokladám ešte väčšie znehodnotenie hodnoty peňazí a viac obchodu založenom na barterovom výmennom systéme. Teším sa na toto obdobie 🙂 .

Cestovanie je vašou vášňou. Čo vás na ňom fascinuje?
   Máte pravdu. Cestovať je úžasné. Proces sa začína už samotným zisťovaním si zaujímavostí o danej destinácii, ­prípravou na cestu a samotnou expedíciou. Je to útok na všetky zmysly. Spoznávanie nových krajín, ľudí, cestovanie rôznymi dopravnými prostriedkami, vychutnávanie si domácich špecialít rozširuje moje vnímanie, dáva mi pocit slobody a robí zo mňa tolerantnejšieho človeka. Musím vás však upozorniť, cestovanie je vysoko návyková disciplína 🙂 .

Doba Instagramu ovládla virtuálny svet, ten skutočný však neoklameme „cool“ filtrom, 1000 ­like-mi či našpúlenými perami.

Čo vás v živote zaručene napáli?
   Negativita a pasivita ľudí. Nedá sa, nemôžem, nabudúce. Čerešničkou sú slovné výrazy ako všetci, všetko, nikdy, nikto, za ktoré sa tak radi skrývame. Impulzívne reagujem na klamstvo, faloš či pretvárku. Doba Instagramu ovládla virtuálny svet, ten skutočný však neoklameme „cool“ filtrom, 1000 ­like&#nbsp;mi či našpúlenými perami 🙂 .

Pri svojej činnosti sa stretávate s množstvom krásnych žien. Ste zadaný?
   Zadaný neznie príliš vábivo. Práve v mojom živote prežívam svoj najdlhší vzťah. Priateľka Báška je nádherným, inšpirujúcim človekom, vďaka ktorému sa stal môj život bohatší. Páči sa mi zdieľať naše spoločné chvíle a navzájom popri sebe vnútorne rásť. Fakt, že zvláda veľa žien, ktoré sú súčasťou nášho biznisu, hovorí o jej vyspelosti a nadhľade na život.

Do akých projektov sústredíte v najbližšej dobe svoju energiu?
   Pracovne by som ju rozdelil medzi ­*enjoyclub, ktorý čaká tento rok viacero unikátnych projektov a vychytáviek, a neziskovú srdcovku enjoy life, ktorú sme založili tento rok. Pomáhame v nej aktívnym ľuďom, ktorí svojou činnosťou „od srdca“ šíria dobré meno nášho mesta a svojou pozitívnou energiou sú slnečnými lúčmi a vzorom pre ostatných.
   Súkromne je to osobný rozvoj. Som pravidelným účastníkom prednášok, seminárov. Proces edukácie je nekonečný. Chcem viac meditovať a menej si brať veci osobne.

Malá inšpirácia na záver…
   Šťastie je našou slobodnou voľbou, nie otázkou peňazí. Včera ho už nechytíme a zajtra – nevieme kde bude. Šťastie je tu, práve teraz pred našimi očami a chvalabohu je ho dostatok pre každého. Čím viac si ho vzájomne doprajeme, tým viac si ho užijeme 🙂 . Enjoy life!

   Na záver sa rozlúčime vaším tradične netradičným spôsobom, „ďakUMe“ za rozhovor.


Milan Kaľavský
Foto: archív MLL

Článok bol publikovaný v Žilinskom Kuriéri č. 5/2017.

Nyang Nyang beach, Uluwatu Bali, Indonézia, 2017.
Ranný výstup na sopku Mt. Batur (1717 m), Kintanami Bali, Indonézia, 2017.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ