ŽILINA: Pri cyklomagistrále Terchovská dolina vysadili listnaté stromoradie

0
249
Pri cyklomagistrále Terchovská dolina vysadili listnaté stromoradie.

Listnaté stromoradie, dlhé viac ako jeden kilometer, vysadili pri cyklomagistrále Terchovská dolina v Tepličke nad Váhom a Nededzi v okrese Žilina.

Po dohode s obcami vysadila Nadácia Kia Slovakia 150 rýchlorastúcich okrasných stromov, odolných voči extrémnym podmienkam a škodcom. „Dlhodobo vytvárame príležitosti pre komunitné organizovanie s cieľom ochrany a tvorby životného prostredia. K jeho zlepšeniu sme však chceli prispieť aj realizáciou vlastného projektu, pričom v zelených aktivitách plánujeme pokračovať,“ povedal správca nadácie Tomáš Kováč.

Stromoradie bude podľa starostu Tepličky nad Váhom Viliama Mrázika slúžiť ako dôležitý prvok krajinotvorby a v neskoršom veku drevín ako vetrolam. „Taktiež napomôže prirodzenou vodozádržnou vlastnosťou formou absorpcie či zamedzovaním nadmerného výparu vody. V neposlednom rade to bude prirodzená líniová ‘čistička’ znečisteného vzduchu od súbežnej miestnej komunikácie,“ uviedol.

Starosta Nededze Peter Vajda podotkol, že sa podarilo zvýšiť nielen komfort návštevníkov cyklotrasy, ale tiež zlepšiť charakter krajiny. Stromy v budúcnosti odovzdajú obciam, ktoré prevezmú činnosti spojené so starostlivosťou a ich údržbou.

-BA- zdroj a foto: TASr 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ