„Aj jeden človek dokáže zmeniť svet,“ Juraj Málik

0
3276
Juraj Málik
Juraj Málik, majiteľ a spoluzakladateľ firmy Poradca podnikateľa.

Žilinčan Juraj Málik je majiteľ firmy PORADCA PODNIKATEĽA, no spektrum jeho záujmov je omnoho širšie. Patrí medzi najvýraznejšie osobnosti nášho mesta a stojí za značkami ako Jánošíkov dvor, Nadácia Rozum a Cit či galéria SOHO1 Gallery. Sme radi, že nám dovolil nazrieť do jeho sveta a priblížil nám svoju životnú filozofiu, vďaka ktorej sa mu darí meniť svet k lepšiemu.

Začnite a cesta sa objaví sama
   Pán Juraj Málik podniká už 27 rokov a založil viacero firiem. Asi najznámejšia je ­PORADCA PODNIKATEĽA, ktorú vybudoval spolu s otcom po páde komunizmu. Firma pomáhala prvým podnikateľom zorientovať sa v ekonomickej a právnej legislatíve. Neostal len pri tom, ale postupne pridával ďalšie spoločnosti, ktoré by sme dnes nazvali start‑upmi. Nenechal sa odradiť prekážkami a nebál sa riskovať. „Som okrem iného aj basketbalista a v mojom prípade to znamená bojovník – znamená to nielen dať kôš, ale aj ubrániť a aj prihrať,“ vysvetľu­je svoju taktiku nielen na ihrisku, ale aj vo svete obchodu. Firma Poradca podnikateľa sa za tie roky stala najväčšou vzdelávacou inštitúciou na Slovensku. Už v názve má napísané Vydavateľský a vzdelávací dom – ich produkty, či už odborné online portály, odborné periodiká alebo školenia a konferencie odoberá vyše 50 000 zákazníkov. Toľko študentov nemá ročne žiadna univerzita na Slovensku. Takýto úspech dosiahli vytvorením vlastného know how v marketingu a obchode, v ktorom sú úplne sebestační – nenajímajú si iné firmy, ale majú vlastné oddelenie. „Kolegom som povedal – Je pekné, že máme dobré produkty, ale to majú aj ostatní. Pokiaľ nebudeme mať špičkový marketing a obchod, tak sa nikdy nepresadíme. Pamätajte si, že sme najlepšia marketingová a obchodná spoločnosť na Slovensku s koníčkom vydávať knižky.“

Kto nerobí nič pre druhých, nerobí nič pre seba
   Už pred 20 rokmi založil Juraj Málik s manželkou popri podnikaní aj dobročinnú nadáciu Rozum a Cit. Vznikla preto, že v tej dobe ho vyhľadávali rôzni ľudia a žiadali peniaze na charitu. Vždy rád podal pomocnú ruku, no potom si uvedomil, že sa ťažko vyberá, komu prispieť a komu nie, nevedel, či peniaze naozaj idú na daný účel a tým správnym ľuďom. „Rozhodli sme sa urobiť to férovo a založiť vlastnú nadáciu. Naša nadácia Rozum a Cit pomáha tým, ktorí sa o seba ešte nedokážu postarať a sú bezbranní, a to sú deti bez rodičov. Sú odkázané na detský domov a nikto iný im nepomôže. Chceme pomôcť týmto deťom, a to tak, že pomáhame pestúnskym rodinám, čiže takým, ktoré si vzali dieťa do rodiny. Učíme verejnosť, že nie je dobrý skutok kupovať plyšové hračky do detských domovov, ale pomôcť deti umiestňovať do rodín a finančne pomáhať týmto rodinám.“ Nadácia a OZ Rozum a cit pôsobí nielen na Slovensku, ale aj v Česku a v súčasnosti finančne podporuje vyše 400 rodín.

Umenie je kvet života celej spoločnosti
   Celý život ho sprevádza umenie a je mu veľmi blízke. „Zistil som, že ľudia, ktorí sa zaoberajú umením a bavia ich pekné veci, sú citlivejší a vnímavejší. A keď je takýchto ľudí veľa, majú šancu zmeniť a zlepšiť svet. Preto prišiel nápad ­otvoriť galériu SOHO1 Gallery,“ vysvetľuje pán Málik. Galéria SOHO1 Gallery organizuje pravidelne vernisáže so vstupom zdarma pre širokú žilinskú verejnosť. Dáva ľuďom možnosť zoznámiť sa s umením a umelcom zase možnosť ukázať svoj talent. Samozrejmosťou na týchto vernisážach je výborný hudobný sprievod, občerstvenie, víno alebo slivovica, jednoducho všetko, čo ľuďom spríjemní večer a vyčaruje na tvári úsmev. Galériu nájdu Žilinčania v PP Centre.

Sila nepochádza z fyzickej kapacity, pochádza z nezlomnej vôle
   Keďže Juraj Málik od malička hrával basketbal, ktorý mu dal do života naozaj veľa, rozhodol sa mu to v dospelosti vrátiť. „Basketbal ma formoval a vychoval. Aj teraz vyrastajú chlapci ako som bol kedysi ja a chcel som im dať tú možnosť zažiť to, čo som zažíval ja. Preto sme pred 11 rokmi s priateľmi založili mládežnícky basketbalový oddiel Viktória. Momentálne má 10 rôznych vekových kategórií a hrá v ňom 150 chlapcov. Pre mňa je podstatné, že títo chlapci majú iný život, že sa naučia športovým návykom, zmyslu pre fair-play, prekonávať prekážky… Keby nechodili do telocvične, mohli by chodiť kade-tade alebo byť na ulici. Je dôležité dávať príležitosť talentom, lebo aj tým robíme Žilinu lepšou,“ uzatvára rozprávanie o svojej športovej srdcovke.
   Aby mohli títo chlapci v basketbale pokračovať priamo v Žiline aj v dospelosti, spojil sa len nedávno so svojimi bývalými spoluhráčmi kvôli ďalšej vízii. Spoločne zháňali financie a priestory a vrátili extraligový basketbal do Žiliny – vznikol vďaka nim žilinský extraligový tím PP & TV Raj Žilina. V nedeľu 1. októbra 2017 sa tak po piatich rokoch v Žiline vo výbornej atmosfére a v plnej hale odohral prvý extraligový zápas.

(Kruh sa uzatvára)
   „Mnohokrát v živote som sa stretol s názorom, že čo už len zmôže sám jeden človek?! Mnoho ľudí si myslí, že nič, preto sú radšej ticho, nevystrkujú rožky a idú si svojou cestou. Prišiel som na to, že to vôbec nie je pravda,“ hodnotí s odstupom času. „Keď tak rekapitulujem svoj život, zisťujem, že som rozbehol niekoľko zdanlivo odlišných, ale pritom doplňujúcich sa činností. Moja vízia bola, že sa pokúsim ja sám tento svet zlepšiť. Nie tým, že budem mať plamenné prejavy, ale tým, že si vytvorím malé miestečko, zapichnem tam prst a urobím tam malý dobrý skutok. Z tých malých skutkov sa ale časom stali veľké veci, a tie pritiahli k sebe dobrých a šikovných ľudí. A títo ľudia menia svet k lepšiemu. V mojich projektoch je aktuálne zapojených asi 400 ľudí a každý z nich má svoj okruh aspoň 20 známych. To už je 8000 ľudí, ktorí sa stretli s mojou myšlienkou. A tí všetci predsa poznajú aspoň ďalších 20 ľudí. Takto sa to nabaľuje, až sa moje myšlienky dostávajú k veľkému počtu niekoľko tisícok ľudí, a verím, že to už naozaj na tomto svete niečo pozitívne zanechá.“

-ms-, foto: archív J. Málika

Článok bol publikovaný v Žilinskom Kuriéri č. 10 - 11/2017.

Extraligový tím
Extraligový tím PP&TV Raj Žilina.
Budova Poradca podnikateľa
Budova PP Centrum na Ulici M. Rázusa 23 v Žiline (kde sídli Poradca podnikateľa, galéria, cafetéria SOHO aj Rozum a Cit)

ZANECHAŤ ODPOVEĎ