Bielorusko som si zamiloval

0
6585
Podpis zmluvy o spolupráci Žiliny a Grodna. Zľava viceprimátor Patrik Groma a primátor Mečislav Goj.

Bielorusko je často v médiách nazývané aj ako „posledná diktatúra v Európe“. Možno aj preto túto nádhernú krajinu navštívi menej turistov ako okolité krajiny. Po mojej prvej návšteve Bieloruska musím konštatovať, že médiá nás možno úmyselne, možno z nedbanlivosti klamú a zavádzajú. Krajina je však pre všetkých návštevníkov bezpečná. Prvý dojem = čistota a poriadok. Na uliciach nenájdete žiadne odhodené odpadky, trávniky sú úhľadne pokosené. Všadeprítomné parky sú upravené a ich mobiliár im môžeme len závidieť. Ľudia chodia po uliciach s úsmevom na tvári, sú veľmi ochotní a tiež pohostinní. Pri nespočetných rozhovoroch aj na „štipľavé témy“ otvorene odpovedali a vôbec mi nepripadali, že by mali z niečoho obavu či strach.

Mal som tú česť navštíviť malebné mesto Grodno, ktoré sa rozprestiera na brehoch rieky Neman. Od 9. mája 2017 sa stalo partnerským mestom Žilinčanov. Leží v blízkosti hraníc s Poľskom (20 km) a Litvou (30 km). Žije v ňom takmer 400‑tisíc obyvateľov. Je hlavným mestom kraja i okresu Grodno.
Ide o kozmopolitné a moderné mesto. V minulosti oň bojovalo Rusko, Poľsko aj Litva. Po celom meste sú viditeľné stopy jeho bývalých vládcov, ktoré sa najviac prejavili predovšetkým v architektúre, uznaním ruštiny ako druhého úradného jazyka či nezanedbateľnej poľskej a ruskej menšiny.
Bielorusku sa dnes prikladá enormný ­význam v politickej a ekonomickej sfére. Či už ako sprostredkovateľovi mierových rokovaní o Ukrajine, alebo ako vstupná brána na ruský trh. Je až zarážajúce, ako si Bielorusi poradili s rôznymi embargami zo strany západných krajín. Ako sa hovorí – všetko zlé je na niečo dobré. Bielorusov to zomklo. Dokázali vybudovať prosperujúcu krajinu, takmer bez zadlženia, a to bez eurofondov. Moderné a široké cesty, na ktorých nenájdete výtlk. Krajnice sú upravené, cesty výborne označené a najmä bezpečné. Pri vjazde na hlavnú cestu vás vždy spomalia všadeprítomné spomaľovače (tzv. retardéry). Nik si tu nedovolí zahusťovať stavbami centrum mesta, chránia si ho ako oko v hlave. Mest­ská hromadná doprava je neustále modernizovaná, podobne ako v Žiline tu jazdia na mestských linkách trolejbusy a autobusy.
Školy sú moderne vybavené, nechýbajú im plavecké a tréningové bazény, telocvične na všetky športy – nielen loptové hry, ale i vzpieranie, zápasenie, gymnastiku, aerobik či všakovaké posilňovne. V každej škole sú na stenách chodieb výjavy z histórie Bieloruska.
Bielorusko je zaujímavá krajina i v tom, že nerúcajú sochy ako my. Veľmi si cenia svoju históriu. Najmä tú vojnovú. Deň víťazstva je u nich najväčší sviatok. Rodiny s deťmi idú k pamätníkom padlých vojakov, kde položia kvety, poďakujú preživším veteránom kyticami kvetov a spoločne, tisíce ľudí, si zaspievajú piesne, až idú zimomriavky po celom tele. Potom sa vyberú do parkov, kde si grilujú tradičné šašlíky a oddychujú či športujú.
Pri návšteve Grodna na päť dní ­dokonca nepotrebujete žiadne víza (letecky ­nikde v Bielorusku). Vypíšete na hraniciach iba formulár a môžete obdivovať to, čo by vám ani vo sne nenapadlo. Pamiatky pravoslávne, protestantské, židovské i novodobé. Plavba po Augustowskom kanáli do Poľska (navrhnutý do zoznamu ­UNESCO). Cyklotrasy v okolí prechádzajúce až do Poľska aj Litvy. Bezplatná rybačka, pričom môžete mať nahodených až päť udíc. V blízkosti Grodna sa nachádzajú aj moderné kúpele či priehrada vhodná na rekreáciu. Obchody sú zásobené ako kdekoľvek v Európe. Služby sú ponúkané v  štandarde. Jedlo je fantastické – ryby, placky, zelenina, všetky druhy mias a výborná vodka. Bieloruská strava je vždy zdravá, nie ako tá naša – falšovaná! Mlieko je mlieko, šunka je šunka, pečivo je pečivo. Nepridávajú do potravín žiadne nežiaduce prvky – škrob, želatinu, farbivá, vodu so stabilizátormi a pod. Nemusia a ani nechcú. Majú moderne rozvinuté poľnohospodárstvo, všetka pôda je obrobená a v potravinárstve sú sebestační. My im môžeme kvalitu potravín len závidieť.
Už teraz sa teším na budúcu spoluprácu našich miest Žiliny a Grodna. Začíname počas tohtoročných Staromestských slávností, kedy sa na pôde radnice strednú zástupcovia tour‑operátorov pre rozvoj cestovného ruchu. Tak isto sa už pripravuje vzájomná výmenná výstava fotografií spojená s organovým koncertom. Na jeseň pocestujú naše deti – športovci na rôzne súťaže v atletike, futbale, gymnastike a pod.


Patrik Groma, mesto Žilina
Zdroj a foto: tlačová správa, archív autora

Článok bol publikovaný v Žilinskom Kuriéri č. 5/2017.

Znak spolupráce – zľava primátor Grodna Mečislav Goj, honorárny konzul Bieloruska na Slovensku Marián Murín, gubernátor oblasti Grodna Vladimir Kravtsov a viceprimátor Žiliny Patrik Groma.
Dom nemeckých staviteľov Grodna z 18. storočia.
Nové sídlisko pre 20 000 ľudí postavili za krátku dobu.
Moderná bytová výstavba so solárnymi panelmi a rekuperáciou.
Základná škola pre 2800 detí.
Chodba využitá ako atletická dráha.
Zápasnícka telocvična na základnej škole.
Športový areál pri miestnej základnej škole.
Plaváreň je súčasťou základnej školy.
V obchodoch kúpite len poctivé potraviny.
Tradičná bieloruská pohostinnosť.
Pozvanie od generality do vojenského stanu na tradičnú vojenskú kašu.
Primátor Grodna Mečislav Goj odovzdal viceprimátorovi Patrikovi Gromovi bieloruskú zem, určenú na Sovietsky cintorín na Bôriku.
Viceprimátor Groma s primátorom Brestu Alexandrom Rogachukom, horárnymi konzulmi Bieloruska a Ukrajiny a s delegáciou z Vranova nad Topľou na čele s primátomom a prednostom OÚ.
Patrik Groma s honorárnymi konzulmi Ukrajiny a Bieloruska – Stanislavom Obickým (vľavo) a Mariánom Murínom (vpravo) v bieloruskom Breste.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ