Počítačová tomografia pre spoločenské zvieratá

0
3170
CT vyšetrenie chorého zvieraťa
CT-prístroj umožňuje dôkladnejšie vyšetrenie chorého zvieraťa.

Po dlhých a náročných prípravách v žilinskej veterinárnej klinike na Vlčincoch budú môcť byť už čoskoro naši zvierací miláčikovia vyšetrení pomocou modernej zobrazovacej metódy – počítačovej tomografie CT.

   Žilinské pracovisko tak získalo prvenstvo vo vlastnení tohto prístroja pre spoločenské zvieratá v Slovenskej republike, a tak mnohí majitelia už nebudú musieť cestovať za hranice, aby umožnili svojim miláčikom vyšetrenie pomocou CT‑čka. Zavedením tohto prístroja sa zvýši úroveň samotnej diagnostiky ochorenia, ako aj nasadenia správnej a účinnej terapie, čo výrazne prispeje ku zefektívneniu veterinárnej medicíny.
   Počítačovou tomografiou vieme vyšetriť tie isté orgány a štruktúry ako klasickým röntgenom. Výhodou je však komplexnosť a presnosť tohto vyšetrenia a v porovnaní s ním aj vyššia rozlišovacia schopnosť vnútra orgánov tela.

    CT vyšetrenie sa odporúča najčastejšie v týchto prípadoch:

  • odhaľovanie primárnych zmien a novotvarov v brušnej, panvovej a hrudnej dutine,
  • zobrazenie orgánov v pohybe (práca srdca),
  • zobrazenie mozgu, miechy, komorového systému, čo umožní vykonanie detailného neurologického vyšetrenia,
  • monitorovanie diagnostických nástrojov (ihly, katétre a pod.) pri ich zavádzaní do vyšetrovaných orgánov; pod tzv. CT‑fluoroskopiou je možné vykonať cielené odbery tkanív z orgánov, tzv. biopsiu.

Výhodou CT‑vyšetrenia je jeho komplexnosť a presnosť a v porovnaní s röntgenom aj vyššia rozlišovacia schopnosť vnútra orgánov tela.

    Prínos CT oproti iným metódam zobrazovacej diagnostiky:

  • rýchlosť – vyšetrenie trvá len niekoľko sekúnd,
  • umožňuje niekoľkoúrovňovú diagnostiku ochorení celého organizmu, virtuálnu endoskopiu hrubého čreva a priedušiek, ale aj diagnostiku ciev,
  • je vhodná na detekciu pľúcnych ochorení, pretože ukáže viac ako ktorékoľvek iné vyšetrenie,
  • schopnosť veľkého rozlíšenia; je to dôkladnejšie ako RTG snímky, umožňuje zachytávať detaily už od veľkosti 0,6 milimetra,
  • je dôležité pri posudzovaní prerastania nálezov cez steny orgánu do okolia, prípadne na zisťovanie možných metastáz primárnych nádorov.

   A nakoniec ostáva už len jedno, a to priať si veľa spokojných klientov, ktorým i vďaka tejto modernej zobrazovacej technike bude určená tá najsprávnejšia diagnóza a aplikovaná tá najlepšia terapia.


MVDr. Juraj Paluš, veterinár
Foto: ilustračné

ZANECHAŤ ODPOVEĎ