Prehriatie je nebezpečné

0
1858
V teplom počasí je horúco aj psom.
V teplom počasí je horúco aj psom.

Letné horúčavy prinášajú so sebou riziko úpalu alebo prehriatia pre ľudí, no výnimkou nie sú ani naši štvornohí miláčikovia.

   Psíky sú na prehriatie organizmu dokonca oveľa náchylnejšie ako ľudia. Je to spôsobené tým, že ich telo je pokryté srsťou a nenachádzajú sa na ňom potné žľazy ako u ľudí. Svoje telo ochladzujú najmä zrýchleným dýchaním, čo nie je také účinné ako potenie. Pri zrýchlenom dýchaní s vyplazeným jazykom psíky strácajú veľké množstvo tekutín a pokiaľ nemajú prístup k vode, dochádza k prehriatiu a následne k dehydratácii a srdce musí zvýšiť svoj výkon. Normálna teplota u psíka je približne 38,5 až 39,0 °C. Pri telesnej teplote nad 41 °C už môže dôjsť k nebezpečenstvu poškodenia mozgu, zlyhaniu životne dôležitých orgánov a k smrti.
   Najčastejšie dochádza k prehriatiu u psíkov pri cestovaní autom – pri zatvorení psa v stojacom aute v tieni. Auto funguje ako dobre uzatvorený skleník. Pri vonkajšej teplote 28,0 – 30,0 °C vystúpi teplota v interiéri za niekoľko minút až o 20 stupňov Celzia. Pozor, ani otvorené okná nezabránia prehriatiu vášho psíka!

    Pár rád, ako ochrániť psíka pred prehriatím

  • Pri cestovaní so psíkom majte pri sebe dostatok vody.
  • Pri preprave psíka v prepravke musí byť prepravka dobre odvetrateľná a umiestnená tak, aby bola možnosť kontrolovať ju počas cesty.
  • Naplánujte si cestu tak, aby ste mali pravidelne každé dve hodiny prestávku, pri ktorej zabezpečíte dostatok vody.
  • Ak je to možné, cestujte v nočných alebo ranných hodinách.
  • Zvýšenú pozornosť treba venovať hlavne šteniatkam a psíkom s krátkym nosom, ako sú buldogy, buldočky, mopslíky a podobné plemená.
  • Ak nastane prehriatie, okamžite treba psíka preniesť na chladné miesto, namočte uterák a prikladajte ho na telo psíka. Sledujte rektálnu teplotu a ak je vyššia ako 40,0 °C, okamžite vyhľadajte veterinárneho lekára.

   Nezabúdajme teda v týchto horúcich mesiacoch na našich domácich miláčikov a myslime na to, že keď je teplo nám, im môže byť ešte horšie a môžu byť vo vážnom ohrození života. Dôležitá je najmä prevencia vzniku takýchto stavov a poznanie zásad prvej pomoci, pretože často môže byť prehriatie také vážne, že sa im už nemusí dať pomôcť.


MVDr. Juraj Paluš, veterinár
Foto: ilustračné

ZANECHAŤ ODPOVEĎ