Aj psa treba chrániť pred zimou

0
1756
Pes žijúci v byte potrebuje v zimnom období ochranu pred chladom.

Radí vám veterinár

   Všetko najlepšie v novom roku, hlavne veľa zdravia. Začal sa nám krásny nový rok, a to dosť zostra. Teploty nám padali hlboko pod 0 stupňov Celzia a pani Zima stále ukazuje svoju silu. My a naši štvornohí priatelia sa musíme postaviť tejto sile. Každodenné vychádzky v mínusových teplotách, pretrvávajúce v noci a ráno, predstavujú záťaž pre náš organizmus a organizmus psíka. Treba si uvedomiť, že psík je v byte, kde je teplota 20 až 24 °C a vonku je ešte stále okolo mínus 5 °C a niekedy aj chladnejšie. Rozdiel teplôt medzi bytom a vonkajším priestorom môže byť v zime až do 40 stupňov Celzia, čo je enormná záťaž. My ľudia si dáme kabát, čiapku, rukavice, šál a teplé topánky a sme pripravení, ale čo naši štvornohí priatelia? Pre niekoho to znie komicky, ale treba obliekať aj našich psíkov. Dáte si určite otázku typu: A veď niekto má psa vonku a je v ?! Aj tento psík musí byť pripravený na chladné počasie; on sa postupne aklimatizuje počas celého roka ako voľne žijúce zvieratá.

Pre niekoho to znie komicky, ale treba obliekať aj našich psíkov. Psík nie je pripravený na takéto prudké teplotné zmeny. Najviac trpia krátkosrsté plemená, ktoré majú tenkú kožu.

Tak ako oni aj on na zimu naberá hmotnosť a potrebuje mať suché a teplé miesto. V jeho prípade je to búda, kde sa schová pred nepriaznivým počasím. Ale my, čo máme psíkov v bytoch, musíme vychádzať zo spôsobu chovu v interiéri. Psík nie je aklimatizovaný, teda pripravený na takéto prudké teplotné zmeny. Najviac trpia krátkosrsté plemená, ktoré majú tenkú kožu. U nich hrozí nielen podchladenie, ale aj omrzliny, hlavne uší a konca chvostíka. No v zime treba dávať pozor aj na labky psíka. Chodníky sú posolené, čo nám ľuďom pomáha, aby sme sa nešmýkali, ale na druhej strane je soľ veľmi agresívna a psíkom môže poškodiť labky. Preto by sme ich mali po každej vychádzke umyť, vysušiť a následne ošetriť špeciálnym krémom, ktorý ochráni kožu na labkách. A aj keď už budeme unavení z toľkej starostlivosti, naši štvornohí priatelia budú menej trpieť a budú radi, že majú svoje labky v suchu a teple.
   Dúfam, že moje rady vám aspoň trošku pomôžu a spríjemnia vám tuhú zimu.
Ďakujem za váš čas.


MVDr. Juraj Paluš, veterinár
Foto: ilustračné

ZANECHAŤ ODPOVEĎ