Odčervovanie psov a mačiek

0
4511
Niektoré druhy červov môžu byť prenosné aj na človeka, preto treba venovať odčervovaniu psov a mačiek náležitú pozornosť.

Radí vám veterinár

   Termín odčervenie by nemal byť cudzí pre žiadneho majiteľa psa či mačky. Pri odčervení sa zviera zbaví parazitov prítomných v črevách. Parazitárne infekcie sa môžu u vášho zvieratka prejavovať hnačkou, zvracaním, krvou či hlienom v stolici alebo stratou hmotnosti. Mnohokrát však nemusí byť prítomnosť parazitov vôbec sprevádzaná zdravotnými problémami. Zviera vylučuje mikroskopické vajíčka či larvy stolicou do prostredia, a tak vzniká aj riziko nákazy človeka. Určité druhy, ako napríklad škrkavky či niektoré pásomnice, môžu byť totiž prenosné aj na ľudí a spôsobovať im závažné zdravotné ­problémy. Ohrozené sú najmä malé deti, ktoré sú v úzkom kontakte so psom alebo mačkou a nedodržujú hygienu rúk, oblizujú si prsty a podobne. A preto je dôležité psy a mačky pravidelne odčervovať. Dospelým zvieratám je vhodné podávať odčervovacie prípravky aspoň každý polrok. V prípade, že psík často olizuje vonku výkaly po iných zvieratách alebo žije v domácnosti s malými deťmi, je lepšie odčervovať ho častejšie (každé 3 mesiace).    Mačky, ktoré žijú len v byte, stačí odčerviť raz za pol roka, prípadne si nechať u veterinárneho lekára spraviť vyšetrenie trusu na parazity a v prípade pozitívneho nálezu ich cielene odčerviť. Naopak, mačkám, ktoré chodia von a aj lovia myši, sa pokojne môžu aplikovať antiparazitiká aj každý mesiac. Je to kvôli zvýšenému riziku nákazy pásomnicou Echinococcus, ktorej medzihostiteľom je myš a je prenosná aj na ľudí. Netreba zabúdať, že v prípade, že váš pes (alebo mačka) dostane blchy, mal by okrem prípravku proti blchám dostať aj odčervovadlo, pretože blchy môžu prenášať pásomnice.
   A v neposlednom rade je veľmi dôležité správne odčerviť šteniatka a mačiatka, pretože sa môžu parazitmi nakaziť od svojej matky. Škrkavky prechádzajú do mlieka a u psov aj cez placentu. Preto by mala byť dodržaná nasledujúca schéma: šteňatá by sme mali odčerviť prvýkrát vo veku 2 týždňov a následne pokračovať každých 14 dní až do veku 3 mesiacov. Potom každý mesiac až do pol roka veku, čiže v treťom, štvrtom, piatom a šiestom mesiaci veku.
   U mačiatok je schéma rovnaká, akurát stačí podať prvé odčervenie v 3. týždni, pretože mačacie škrkavky neprechádzajú cez placentu, ale len do mlieka – takže riziko nákazy nastúpi o niečo neskôr. Matky by sa mali odčerviť 2‑krát spolu s mláďatami.

Veľmi dôležité je správne odčerviť šteniatka a mačiatka, pretože sa môžu parazitmi nakaziť od svojej matky.

   Antiparazitárne prípravky existujú v rôznych formách – sú to tablety, pasty, sirupy alebo pre mačky, ktoré nie sú naučené na podávanie tabliet, existujú spot on preparáty. Tie sa aplikujú na kožu a vstrebú sa do krvi. Výhodou tohto podania je nielen jednoduchosť aplikácie, ale aj to, že v prípade silného začervenia takýto preparát zlikviduje všetky vývojové štádiá parazitov. Veľmi dôležité je vedieť hmotnosť zvieraťa, aby dostalo správnu dávku. Takisto je vhodné striedať odčervovacie preparáty s rôznymi účinnými látkami, aby si parazity nevytvorili rezistenciu (odolnosť) voči prípravku, ktorý sa opakovane používa.
   Dôležitá informácia na záver: neexistuje žiadny prípravok, ktorý by psa alebo mačku chránil pred nákazou črevnými parazitmi. Všetky preparáty fungujú len tak, že v prípade, že zviera v sebe nejaké červy má, tak ich zlikviduje, ale na druhý deň sa znova môže nakaziť. Preto je dôležité psy a mačky, ktoré často vonku niečo požierajú alebo lovia myši, pravidelne odčervovať.


MVDr. Juraj Paluš, veterinár
Foto: ilustračné

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokSpoločnosť v kríze
Ďalší článokTeplota u detí

ZANECHAŤ ODPOVEĎ