ŽILINSKÝ KRAJ: Záchranné akcie horských záchranárov

0
227
Záchranné akcie horských záchranárov v Žilinskom kraji.

 

Dvojica turistov zablúdila pri zostupe z hrebeňa Otrhancov

V posledný augustový deň vo večerných hodinách zavolali na Horskú záchrannú službu so žiadosťou o pomoc dvaja turisti, ktorí zablúdili pri zostupe z Otrhancov v Západných Tatrách. Operačnému stredisku tiesňového volania HZS sa podarilo dvojicu na základe poskytnutých GPS súradníc telefonicky navigovať na turistický chodník do Jamníckej doliny. Dvojica bola bez zranení, ale po pohybe mimo turistického chodníka boli turisti vyčerpaní a po prechode cez potok aj mokrí.

Resuscitácia poľského turistu v Malej Fatre s nešťastný koncom

Popoludní dňa 01.09.2022 počas zostupu zo sedla Pod Tanečnicou upadol náhle do bezvedomia 60 – ročný poľský turista. Tiesňovú linku kontaktoval jeho kamarát, ktorý s ním bol na túre. Okamžite po nahlásení bola do konferencie spojená aj operátorka tiesňovej linky 155, ktorá začala s telefonicky riadenou KPR. O súčinnosť bola súčasne požiadaná VZZS zo Žiliny a na miesto smerovala aj skupina záchranárov HZS pozemne. Zo sedla  Vrchpodžiar  boli na palubu vrtuľníka vyzdvihnutí  ďalší záchranári HZS, no ich vysadenie spolu s lekárom VZZS priamo pri postihnutom nebolo pre vysoké stromy možné, preto boli všetci vysadení v  sedle Pod Tanečnicou a ďalej už pokračovali pozemne. Po príchode na miesto pokračovali v rozšírenej KPR, no aj napriek maximálnemu úsiliu všetkých zúčastnených, sa u muža už nepodarilo obnoviť vitálne funkcie.

Nočné pátranie v Olešnej

V neskorých večerných hodinách dňa 01.09.2022 boli záchranári HZS z Kysúc požiadaní príslušníkmi PZ SR o súčinnosť pri pátraní po 89 – ročnej obyvateľke obce Olešná, ktorá večer odišla z domu a ani po zotmení sa do miesta bydliska nevrátila. Počas noci horskí záchranári prepátravali okolie obce a príslušníci PZ SR pátrali v intraviláne obce. Krátko po polnoci sa nezvestnú podarilo vypátrať, bola vyčerpaná, mierne podchladená, ale v poriadku. Po vyšetrení a poskytnutí zdravotnej starostlivosti si ju prevzala do opatery dcéra.

-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ