ŽILINSKÝ KRAJ: Víkendové záchranné akcie horských záchranárov

0
336
Víkendové záchranné akcie horských záchranárov v Žilinskom kraji.
Pomoc turistovi v Bystrej doline
Záchranári HZS pomáhali v dopoludňajších hodinách 17.06.2022 slovenskému 70-ročnému turistovi, ktorému sa stal úraz počas prechodu cez rozbúrený potok na žltom TZCH v Bystrej doline, v časti, kde chýba prechodový mostík. Turista si spôsobil pošmyknutím a podvrtnutím dolnej končatiny v mokrom teréne úraz kolena. Mužovi odišli oproti pozemne piati záchranári HZS zo Západných Tatier štyria z Nízkych Tatier a jeden dobrovoľný zmluvný záchranár HZS. Končatina mu bola ošetrená a zafixovaná. Po naložení do nosidiel Kong bol transportovaný do ústia doliny. Odtiaľ ho záchranári HZS previezli terénnym vozidlom HZS do nemocnice v Liptovskom Mikuláši na ďalšie ošetrenie.
Pád cyklistu na hrebeni Javorníkov
V popoludňajších hodinách 17.06.2022 boli záchranári HZS, slúžiaci na Kysuciach, požiadaní o pomoc pre 68-ročného cyklistu v sedle Bukovina medzi Stratencom a Malým Javorníkom. Po páde na hlavu a hornú končatinu bol dezorientovaný a sťažoval sa na bolesť v oblasti ramena a hrudníka. Príslušníci HZS ho vyšetrili, zmerali mu vitálne funkcie a podali intravenóznu liečbu. Následne ho transportovali terénnym vozidlom HZS do nemocnice v Čadci na ďalšie vyšetrenie.
Nevoľnosť v Tiesňavách
Dňa 18. júna boli horskí záchranári z Malej Fatry požiadaní o pomoc pre Slováka, ktorý sa zle cítil a točila sa mu hlava. Záchranári mu po príchode podali intravenóznu liečbu a v ich sprievode za pomoci lanovej techniky zostúpil dole. Následne na vlastnú žiadosť pokračoval ďalej vlastnou dopravou.
Odpadnutý muž v Snilovskom sedle
Horskí záchranári boli dňa 18.6.2022 požiadaní o pomoc pre muža, ktorý odpadol v Snilovskom Sedle. Na mieste sa nachádzali príslušníci HaZZ, ktorí asistovali pri výstupe na Veľký Kriváň a okamžite začali s jeho resuscitáciou aj za pomoci AED. Na miesto smerovali záchranári HZS pozemne a posádka leteckých záchranárov VZZS. Resuscitácia na mieste bola úspešná a turista bol následne letecky transportovaný do nemocnice.
Vyčerpanie pod Rákoňom
Dňa 18. júna v podvečerných hodinách záchranári HZS zo Západných Tatier pomáhali 27 ročnému turistovi zo Slovenska, ktorý pri návrate z túry pod vrcholom Rákoň pociťoval silné kŕče, celkové vyčerpanie a nevládal ďalej pokračovať. Po príchode na miesto mu boli poskytnuté tekutiny a magnézium. Po zateplení bol transportovaný nosidlami Kong na Ťatliakovu chatu, následne vozidlom HZS na Zverovku, odkiaľ pokračoval v sprievode rodičov. Záchrannej akcie sa zúčastnili 2 profesionálni a 5 dobrovoľní záchranári HZS.
Vyčerpaný turista v doline Obšívanka
Horskí záchranári boli dňa 18. 6. 2022 v podvečerných hodinách požiadaní o pomoc pre 82 – ročného turistu z Česka, ktorý pre vyčerpanie mal problém pri zostupe z doliny Obšívanky v Malej Fatre. Záchranári mu po príchode poskytli tekutiny a v ich sprievode zostúpil do Terchovej.
Ošetrenie cyklistu na Martinských holiach
Dňa 19. 6. 2022 v obedňajších hodinách prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre 65 – ročného cyklistu. Muž si pádom na cyklotrase v blízkosti parkoviska na Martinských holiach bolestivo vykĺbil rameno. Záchranári HZS z Oblastného strediska Veľká Fatra po príchode na miesto udalosti poskytli zranenému mužovi neodkladnú prvú pomoc a ošetrenie. Následne pacienta terénnym vozidlom HZS transportovali do nemocnice v Martine.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ