ŽILINA: V urologickom pavilóne fakultnej nemocnice otvorili novú JIS

0
679
V urologickom pavilóne Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline otvorili novú jednotku intenzívnej starostlivosti.

V urologickom pavilóne Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline otvorili novú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS). Podľa riaditeľa nemocnice Eduarda Dorčíka financovali jej vybudovanie z vlastných zdrojov.

Doplnil, že JIS pribudla k dvom moderným operačným sálam. „Vytvorili sme ucelenú, funkčne prepojenú operačnú a intenzívnu časť oddelenia, ktorá skvalitní podmienky a prostredie pre pacientov. Zároveň aj pre náš stredný zdravotnícky personál,“ uviedol Dorčík s tým, že pôvodné priestory, v ktorých sa starali o pacientov s ochorením COVID-19 v kritickom stave, museli od základov prerobiť.

Primár urológie FNsP Žilina Roman Mráz informoval, že vďaka celkovej rekonštrukcii a zmene dispozície vznikla na oddelení jednotná plocha s vlastným zázemím. „Súčasťou JIS sú dve bezbariérové sociálne zariadenia, celý priestor je vybavený samostatnou klimatizačnou jednotkou a nad lôžkami sa nachádzajú rampy s rozvodmi kyslíka a medicinálnych plynov,“ priblížil.

Benefitom novej JIS je podľa neho predovšetkým samostatná prebúdzacia miestnosť a zóna centrálneho monitoringu. „Po náročných operačných výkonoch je nevyhnutné intenzívnejšie sledovať pacientov. Všetky dôležité životné funkcie momentálne zaznamenávajú prístroje napojené na ústrednú monitorovaciu jednotku, vďaka čomu máme dôkladný a neustály prehľad o stave pacienta,“ zdôraznil Mráz.

Oddelenie urológie FNsP Žilina sa vlani vrátilo do pôvodných priestorov v urologickom pavilóne, ktorý slúžil počas prvých dvoch vĺn pandémie na hospitalizáciu pacientov s ochorením COVID-19. Urologickú lôžkovú časť nemocnica po presťahovaní zároveň vybavila polohovateľnými posteľami s novými antidekubitnými matracmi, novými liekovými skrinkami a príručným nábytkom na zdravotnícky materiál, dodala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

-BA- zdroj a foto: FB FNsP Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ