ŽILINSKÝ KRAJ: Horskí záchranári zachraňovali aj počas víkendu

0
614
Horskí záchranári zachraňovali aj počas víkendu.
Pád lavíny pod Jakubinou sa skončil opäť šťastne
V poobedňajších hodinách dňa 26.3.2021 boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre dvoch slovenských mužov, lyžiara a snoubordistu. Pri pokuse vystúpiť na Jakubinú z Jamnickej doliny ich strhla lavína, našťastie obidvaja ostali na povrchu. Pri páde si privodili poranenia dolných končatín. Záchranári HZS požiadali o súčinnosť posádku VZZS, ktorá následne zobrala záchranára HZS zo Žiarskej doliny a smerovali k spoločne do Jamnickej doliny. Na mieste poskytli pacientom neodkladnú zdravotnú pomoc a následne ich z miesta letecky evakuovali do ústia Žiarskej doliny, kde ich odovzdali privolenej posádke RZP na prevoz do nemocnice.
Ošetrenie lyžiara pod Priehybou
HZS bola požiadaná dňa 27.3.2021 o pomoc pre slovenského skialpinistu, ktorý sa rozhodol s kamarátom zlyžovať z Priehyby pod Chopkom smerom na Záhradky vo voľnom teréne. Tu si však privodil úraz kolena. Mužom sa podarilo do príchodu záchranárov HZS prejsť na zjazdovú trať. Pacient bol následne ošetrený a končatina mu bola zafixovaná. Záchranári HZS ho transportovali na Záhradky, odkiaľ pokračoval v sprievode známych.
Pád paraglajdistu v oblasti Hackovho vrchu
Dňa 28. 3. 2021 boli požiadaní o pomoc záchranári HZS slúžiaci v Kysuckých Beskydách. Na lúke v oblasti Hackovho vrchu spadol z výšky približne osem metrov paraglajdista, ktorý po páde utrpel poranenie driekovej chrbtice. Privolaní horskí záchranári mu na mieste udalosti poskytli neodkladnú prvú pomoc, zranenému mužovi podali intravenóznu liečbu a nabalili ho do vákuového matraca. Pomocou nosidiel ho transportovali k vozidlu HZS, ktorým bol z terénu dopravený k miestu, kde čakala vyslaná posádka RLP. V starostlivosti posádky RLP pokračoval 46 – ročný pacient do nemocničného zariadenia.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ