Skromnosť a pokora

0
1798
Žilinský Kuriér - posol dobrých správ

Žilinský Kuriér 4/2017

   V marcovom čísle Kurié­ra poslanec Braňo Delinčák vyjadril svoj občiansky názor na vystúpenie kolegu Ľubomíra Bechného v celoštátnej televízii RTVS. Pán Bechný sa pred milión­mi divákov kriticky vyjadril k tomu, ako mesto Žilina rieši problém Rómov. Autor s Bechným nepolemizoval, necitoval ho, vyjadril slobodne, tak ako Bechný, svoj názor. Potiaľto je to normálna vec, stáva sa, že ľudia majú odlišné názory. Kedysi totiž niekto povedal: „Nesúhlasím s vaším názorom, ale do poslednej kvapky krvi budem bojovať za to, aby ste ho mohli slobodne vyjadriť.“ Takto vnímajú demokraciu ľudia, ktorí sa cítia byť demokratmi.
   Žiaľ, reakcia Ľ. Bechného bola ako zlý sen. Mailom obvinil B. Delinčáka, že prezentovaný názor je „plný nepresností a poloprávd… úvodník má za cieľ poškodiť moje meno, pretože ktokoľvek, kto by sa nejako snažil pomôcť rómskemu obyvateľstvu, tak sa v Žiline i na Slovensku stretáva s negatívnym ohlasom majoritného obyvateľstva…“. Ten svoju osobu považuje za natoľko významnú, že svoj názor netlmočil len tomu, koho sa to týka, teda autorovi, ale do kópie dal ďalších, tuším 40 ľudí, ktorí s tým nemali a nemajú nič spoločné a ktorých vlastne okráda o čas.
   Napísala mi pani Eva Kuderavá: „Chcela by som sa vám poďakovať za úvodník Nehaňte ľud môj. Žiaľ, aj ja som sledovala vystúpenie poslanca Bechného, ktorý kritizoval vedenie mesta za riešenie situácie našich spoluobčanov. Bolo mi ľúto primátora, ktorý veľmi slušnou formou vyjadril názor na ľudí, ktorí sami spôsobili taký stav domov, v ktorých bývali. Domy aj byty, ktoré títo ľudia dostali zadarmo, dokázali v pomerne krátkom čase zničiť. Je mi ľúto, že slušní ľudia sú na okraji záujmu a radšej sa riešia problémoví ľudia, ktorí len kritizujú, že sa o nich nikto nestará. Ešte raz sa Vám chcem poďakovať za reálny a profesionálny pohľad na daný problém.“ Žeby už aj čitatelia chceli dehonestovať pána poslanca?

Skromnosť a pokora by mali byť
ozdobou každého politika.

   B. Delinčák kolegovi Bechnému napísal: „Ľubo, pekne Ťa pozdravujem, rovnako aj ďalších 40 ľudí. Môj stĺpček nebol o Tebe, ale o problematike ako takej. Celá relácia bola silne ladená proti mestu. Primátor obhajoval mesto, Ty nie, bohu­žiaľ. Ale je to vec názoru, každý predsa máme právo na názor. Ďakujem za link, ktorý si mi poslal. Prečítalo ho desať ľudí, pýtal som sa, aký majú z toho pocit. Všetci sa zhodli, že Tvoje vystúpenia podporovali kritiku mesta a spôsobu, ako sme situáciu vyriešili. Aké konkrétne kroky a návrhy si odvtedy dal, aby sa táto situácia vyriešila iným, lepším spôsobom? Aké si dal na zastupiteľstve? Vravíš, že Tvoje odpovede zostrihali, aby to takto vyznelo. Neviem. Ja si myslím, že z mačky psa neurobíš… aj keď ju ostriháš.“
   Skromnosť a pokora by mali byť ozdobou každého politika. Verím, že pán Bechný + 40 ďalších nezačne ťaženie proti autorovi stĺpčeka B. Delinčákovi, že nenastúpi pomstychtivosť, ješitnosť, zákernosť, snaha umlčať kritika a kritiku.


Ing. Milan Kaľavský,
šéfredaktor

ZANECHAŤ ODPOVEĎ