ŽILINSKÝ KRAJ: Záchranné výjazdy horských záchranárov

0
233
Záchranné výjazdy horských záchranárov v Žilinskom kraji.
Kolaps v Jánošíkových dierach

Poľská turistka požiadala dňa 19. 5. 2023 prostredníctvom tiesňovej linky 112 o pomoc pre svoju 46-ročnú kolegyňu, ktorá náhle skolabovala na modrom TZCH v Dolných Jánošíkových dierach. Žena sa po chvíli prebrala, avšak jej stav nedovoľoval ďalší samostatný presun. Záchranári HZS na mieste po príchode vyšetrili žene vitálne funkcie a transportovali ju terénnym vozidlom HZS na parkovisko ku hotelu Diery, kde ju odovzdali privolanej posádke RZP.

Pád zo schodov na chate

V poobedných hodinách dňa 20. 5. 2023 boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre 78-ročného Slováka, ktorý si pri páde zo schodov na chate za obcou Jakubovany bolestivo poranil dolnú končatinu v oblasti bedra. Záchranári mu na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ho pomocou nosidiel a terénneho auta transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši, kde sa podrobil ďalším vyšetreniam.

Pád z turistického chodníka pod Panošinou

V poobedných hodinách dňa 20. 5. 2023 boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre 62-ročného slovenského turistu, ktorý spadol z turistického chodníka do strmého zrázu. Pri páde si privodil poranenia poranenia hlavy a trupu. Záchranári sa k postihnutému dostali pozemne na mieste mu poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť, následne ho pomocou nosidiel UT 2000 lanovej techniky spustili strmým zrázom na miesto vhodné pre nasadenie leteckej techniky. O súčinnosť bola požiadaná posádke VZZS, ktorá na mieste pomocou navijaka vysadila lekára a po doplnení liečby bol pacient letecky transportovaný do nemocnice na ďalšie vyšetrenia.

Uviaznutí turisti pod Krupovou hoľou

V poobedných hodinách dňa 20. 5. 2023 požiadal o pomoc záchranárov slovenský pár, ktorý uviazol na snehovou poli pod Krupovou hoľou a nedokázal samostatne pokračovať. Záchranári HZS postupovali pozemne po hrebeni z Chopku, uviaznutí turisti sa medzitým dostali na žlto značený turistický chodník smerom na Prašivú. Tu sa stretli so záchranármi, a následne zostúpili cez Sedlo Javorie do údolia a keďže boli bez zranení, pokračovali samostatne do ubytovacieho zariadenia.

Ošetrenie turistu na chodníku pod Chatou na Grúni

Predpoludním 21. 5. 2023 boli záchranári HZS oslovení s požiadavkou o pomoc pre 72-ročného českého turistu, nachádzajúcom sa na žltom TZCH, smerom na Chatu na Grúni. Muž si počas túry spôsobil úraz dolnej končatiny. Záchranári HZS z Malej Fatry mužovi na mieste končatinu ošetrili a zafixovali. Bol prevezený terénnym vozidlom do Štefanovej, odkiaľ pokračoval na vlastnú žiadosť samostatne.

Zásah záchranárov pod Ostrou vo Veľkej Fatre

Horskí záchranári boli požiadaní dňa 21. 5. 2023 o pomoc pre maďarskú turistku. Tá si pri prechode po žlto značenom turistickom chodníku pod Ostrou nad obcou Blatnica spôsobila pošmyknutím a pádom úraz dolnej končatiny. Vzhľadom na náročnejšiu dostupnosť bola o súčinnosť požiadaná aj posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice. Na palubu vyzdvihla záchranára HZS na Donovaloch. Spoločne smerovali do terénu. Ku pacientke bol spustený lekár. Po ošetrení a podaní medikamentóznej liečby bola transportovaná do nemocnice v Banskej Bystrici.

Pomoc cyklistovi v Andrášovej doline
Horskí záchranári z oblastného strediska Veľká Fatra zasahovali opätovne v nedeľu aj v Andrášovej doline. Pri zjazde na bicykli si prepadnutím cez riadidlá spôsobil úraz 72-ročný slovenský cyklista. Muž, ktorý bol na výlete sám, kontaktoval HZS s úrazom v oblasti hrudníka spojeného so sťaženým dýchaním. Z cesty v horskom teréne ho po ošetrení transportovali záchranári HZS terénnym vozidlom do údolia a odovzdali privolanej posádke RZP.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ