ŽILINSKÝ KRAJ: Mobilné odberové miesta sú už k dispozícii

0
1187
Mobilné odberové miesta sú už k dispozícii od stredy 18. novembra.
Mobilné odberové miesta na antigénové testovanie na nový koronavírus začali od stredy 18. novembra fungovať v nemocniciach v Čadci, Liptovskom Mikuláši, Dolnom Kubíne a v Oravskej poliklinike v Námestove. V týchto priestoroch môže verejnosť podstúpiť aj diagnostiku PCR testami. Na sociálnej sieti o tom informoval Žilinský samosprávny kraj (ŽSK).

Absolvovať antigénové testovanie môže verejnosť od stredy aj v centrách zdravotnej starostlivosti v Bytči, Kysuckom Novom Meste a v Turčianskych Tepliciach,“ píše ŽSK.

Antigénové testovanie je bezplatné. Informácie o presných časoch odberov sú k dispozícii na stránkach jednotlivých prevádzkovateľov. „Antigénové testovanie je určené pre každého, kto má záujem o pretestovanie, platnosť certifikátu je sedem dní,“ doplnila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Hovorkyňa ŽSK Martina Remencová upozornila, že nemocnice môžu pri vstupe na niektoré oddelenia vyžadovať platný certifikát, prípadne ponúknu pacientovi test na mieste. „Platia však určité podmienky. Pri vstupe do polikliniky na ambulantné vyšetrenia sa certifikát nevyžaduje. Rovnako tak pacienti prichádzajúci do nemocníc s cieľom neodkladnej zdravotnej starostlivosti, preventívnej prehliadky alebo plánovanej zdravotnej starostlivosti vrátane sprevádzania blízkou osobou alebo príbuzným test absolvovať nemusia,“ načrtla.

Povinnosť absolvovať test sa podľa Remencovej nevzťahuje ani na onkologických pacientov po chemoterapii alebo transplantácii, ktorí majú leukopéniu, osoby s onkologickou liečbou či inou liečbou, ktorá ovplyvňuje imunitný systém. Tiež na osoby s ťažkým imunodeficitom, stredne ťažkým a ťažkým mentálnym postihnutím či osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a majú o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace.

-BA- zdroj: TASR, foto: FB Žilinský samosprávny kraj

ZANECHAŤ ODPOVEĎ