LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Stálu expozíciu Ivana Stodolu nájdete v Liptovskej nemocnici

0
319
Stálu expozíciu MUDr. Ivana Stodolu nájdete v Liptovskej nemocnici.

Stála expozícia v budove urgentného príjmu Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu priblíži život a dielo tohto významného mikulášskeho rodáka, po ktorom nemocnica nesie svoje meno. Expozíciu dnes slávnostne otvoril primátor Ján Blcháč. Je to prvá väčšia aktivita, ktorou mesto spustilo pestrú paletu kultúrno-spoločenských podujatí Roka Ivana Stodolu. „Chceme poukázať na dielo Stodolu, na jeho obrovský prínos pri liečbe tuberkulózy, pri budovaní nemocnice v Palúdzke a pritom nemôžeme prestať pripomínať, že práve v tento rok nemocnica stratila na význame, pretože bola preradená do najnižšej kategórie,“ poznamenal šéf radnice.

Informačné panely priblížia život a dielo významného dramatika medzivojnového obdobia a zakladateľa prvých protituberkulóznych poradní a sanatórií na Slovensku. Na paneloch uvidíte dejiny palúčanskej nemocnice, o ktorej vznik sa Stodola pričinil. Výstava priblíži tuberkulózne preventórium v Župnom dome, Masarykovu ligu proti tuberkulóze v budove Slovenského Červeného kríža a ozdravovňu v Železnom, ktoré založil.

Rok Ivana Stodolu pokračuje ďalšími podujatiami. Informačné centrum mesta pripravilo pre záujemcov prehliadkovú trasu Ivan Stodola – lekár a dramatik. Začiatok trasy je v piatok 10. marca pred Evanjelickým kostolom na Námestí ŽSN o 16:00 h. O každej celej hodine medzi 14:00 h a 18:00 h budú z okien Liptovskej knižnice GFB čítať z diela Ivana Stodolu.

Mestské Múzeum Janka Kráľa otvorí 19. apríla expozíciu, ktorú venovalo Stodolovi a histórii mikulášskej nemocnice. V múzeu vystavia jeho pracovnú aktovku, klobúk či písacie potreby. „Revitalizujeme tak existujúcu expozíciu o mikulášskej nemocnici, ktorú Stodola založil v roku 1926. Vystavíme odev dobrovoľnej zdravotnej sestry evanjelickej diakonie Viery Faškovej, ktorá ošetrovala chorých do 50. rokov 20. storočia,“ dodal primátor.

-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ