ŽILINSKÝ KRAJ: Záchranné akcie horských záchranárov

0
245
Záchranné akcie horských záchranárov v Žilinskom kraji.
Pomoc zranenej hubárke nad obcou Bystrička

Dňa 06.10.2022 boli záchranári HZS z Veľkej Fatry požiadaní o pomoc pre 65 – ročnú hubárku, ktorá si pádom v lese, nad obcou Bystrička, spôsobila úraz hornej končatiny. Až k žene sa horskí záchranári dostali terénnym vozidlom. Po vyšetrení jej zranenú končatinu zafixovali a následne ju transportovali do nemocnice v Martine.

Nočné pátranie po zablúdených turistoch v Malej Fatre

Vo večerných hodinách 7.10.2022 sa prostredníctvom tiesňovej linky 112 skontaktoval s HZS manželský pár zo Slovenska. Žena uviedla, že pri zostupe z Malého Rozsutca, smerom do Bieleho Potoka zišli z chodníka kde zablúdili, a napokon sa dostali do skalného exponovaného terénu a majú obavy ďalej pokračovať. Presnú polohu kde sa nachádzajú, určiť nevedela, navyše nemali dostatočné vybavenie ani svetelný zdroj. Na pomoc im odišli záchranári HZS z oblastného strediska Malá Fatra. Počas ich presunu komunikovali viackrát s postihnutými. Tí boli dezorientovaní,  a tak niekoľkokrát zmenili pôvodnú verziu zostupu a pohybu po turistických chodníkoch vo Fatre, čím predĺžili celú záchrannú akciu. Záchranári HZS našli oboch vyčerpaných turistov bez zranení, v strmom teréne pod sedlom Zákres. Pomohli im bezpečne zostúpiť do intravilánu obce, odkiaľ pokračovali do ubytovacieho zariadenia. Záchranná akcia bola ukončená po polnoci.

Asistencia HZS na Behu Súľovskými skalami
Dňa 8. 10. 2022 sa uskutočnil 6. ročník Behu Súľovskými skalami. Podujatia sa zúčastnilo viac než 1100 pretekárov na troch tratiach dlhých 6,7 km, 10,5 km a 17 km. Asistenciu vykonali 2 profesionálni a 2 dobrovoľní záchranári HZS z Oblastného strediska Malá Fatra. Počas pretekov nedošlo žiadnym k vážnejším úrazom.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ