ŽILINSKÝ KRAJ: Záchranné akcie horských záchranárov počas uplynulých dní

0
412
Vyčerpanie pod Malým Rozsutcom.
Zásah záchranárov HZS na Lúčkach
Záchranári HZS z Nízkych Tatier zasahovali dňa 26.5.2022 na stavbe na Lúčkach v Demänovskej doline. Jeden z pracovníkov dostal náhle epileptický záchvat. Po príchode záchranárov HZS bol už záchvat prekonaný, 36-ročnému mužovi bola na mieste poskytnutá predlekárska prvá pomoc. Následne bol za pomoci nosidiel Kong transportovaný ku posádke RLP a odovzdaný do starostlivosti lekára.
Úraz predkolenia pod Hoblíkom
V poobedňajších hodinách dňa 27.5.2022 boli záchranári HZS požiadaní o pomoc 49-ročnou slovenskou turistkou, ktorá si pri pošmyknutí privodila bolestivé poranenie predkolenia. Nachádzala sa pod vrcholom Hoblík nad obcou Višnové. Záchranári jej na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť, medikamentóznu liečbu na tíšenie bolesti a následne ju pomocou nosidiel Kong a terénneho vozidla transportovali do nemocnice v Žiline, kde sa podrobila ďalším vyšetreniam.
Úraz dievčatka v oblasti vrchu Javorské
V popoludňajších hodinách 28.5.2022 boli záchranári HZS z Kysuckých Beskýd požiadaní o pomoc pre 4-ročné dievčatko. Na výlete na vrchu Javorské si pošmyknutím v blatistom teréne privodilo úraz dolnej končatiny v oblasti členka. Záchranári dievčatku po príchode končatinu ošetrili a zafixovali vákuovou dlahou. Spolu s rodičmi bolo transportované terénnym vozidlom HZS do osady Rovné, odkiaľ pokračovali na ošetrenie samostatne.
Záchranári HZS pomáhali na Orave paraglajdistovi
Popoludní bola Horská záchranná služba požiadaná o pomoc pre paraglajdistu, ktorý si pri pristávaní v oblasti obce Bziny, spôsobil bližšie neurčené poranenie chrbtice. Do záchrannej akcie odišli záchranári HZS oblastného strediska Malá Fatra. Po vyšetrení a zafixovaní postihnutého bol ďalej transportovaný vozidlom HZS do najbližšieho nemocničného zariadenia NsP Dolný Kubín.
Kolaps turistu pod Malým Rozsutcom
V sobotu 28.5.2022 prijali záchranári HZS prostredníctvom tiesňovej linky 112 výzvu na zásah do oblasti Malého Rozsutca, kde mal náhle skolabovať 41-ročný slovenský turista. Po upresnení informácií bola pod Rozsutec vyslaná aj posádka VZZS s lekárom na palube. Ten bol vysadený na najbližšom dostupnom mieste, keďže turista sa nachádzal na turistickom chodníku v nedostupnom teréne pre priamy letecký zásah. Zároveň odišla z Domu HZS v Štefanovej do terénu aj pozemná skupina záchranárov HZS. V tom čase prebiehala už laická KPR. Napriek snahe zúčastnených sa mužove vitálne funkcie obnoviť nepodarilo. V spolupráci s VZZS záchranári HZS nabalili telo turistu. Transportovali ho do osady pod Malým Rozsutcom a následne ku domu HZS. Tu bolo odovzdané obhliadajúcemu lekárovi, príslušníkom PZ a pohrebnej službe. Akcia sa skončila neskoro po polnoci. Príčinou úmrtia sa bude zaoberať Polícia.
Úraz cyklistu na Malinom Brde
V predpoludňajších hodinách dňa 29.5.2022 požiadal záchranárov HZS o pomoc 50-ročný slovenský cyklista, ktorý si pri páde na trailovej trati Blizzard na Malinom Brde privodil poranenie trupu. Záchranári HZS sa k pacientovi dostali pozemne poskytli mu neodkladnú zdravotnú starostlivosť, poskytli intravenóznu liečbu a zafixovali ho pomocou vákuového matraca. Záchranári sa pre šetrný transport rozhodli požiadať o súčinnosť posádku VZZS, ktorá následne pacienta letecky transportovala do žilinskej nemocnice.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ