ŽILINSKÝ KRAJ: Horskí záchranári sa nezastavili ani tento týždeň

0
389
Záchranné akcie horských záchranárov v Žilinskom kraji.
Úraz turistu v Blatnickej doline
Vo večerných hodinách 23.06.2022 zasahovali záchranári HZS oblastného strediska Veľká Fatra v Blatnickej doline. Prostredníctvom tiesňovej linky 112 boli požiadaní o pomoc pre 69-ročného slovenského turistu, ktorý sa na turistickom chodníku pri zostupe z Ostrej, pošmykol v strmej časti a spôsobil si zlým dostúpením úraz dolnej končatiny v oblasti členka. Navyše pociťoval vyčerpanie. Záchranári HZS po príchode mužovi končatinu ošetrili a zafixovali, a zároveň ho vyšetrili a zmerali mu vitálne funkcie. Muž bol na jeho vlastnú žiadosť transportovaný do ubytovacieho zariadenia.
Výjazd záchranárov HZS do Chaty pod Grúňom
Dňa 23. júna v popoludňajších hodinách boli záchranári HZS z Malej Fatry požiadaní o pomoc pre 61-ročnú turistku zo Slovenska. Túru nedokázala dokončiť samostatne vzhľadom na mieru vyčerpania a zdravotný stav. Dokázala ešte zostúpiť na Chatu pod Grúňom, odkiaľ boli kontaktovaní záchranári HZS. Pani bola transportovaná terénnym vozidlom HZS do Domu HZS v Štefanovej, kde jej boli opakovane zmerané vitálne funkcie. Po zlepšení celkového stavu bola odovzdaná do starostlivosti príbuzného a pokračovala po vlastnej osi.
Pomoc turistke na Adamculi
V popoludňajších hodinách 23.06.2022 boli záchranári HZS oblastného strediska Západné Tatry vyslaní do Roháčskej doliny, kde potrebovala pomoc 27-ročná turistka zo Slovenska. Počas zostupu okolo Roháčskeho vodopádu začala pociťovať kŕčovitú bolesť v oblasti brucha. V sprievode kamarátky sa jej podarilo zostúpiť na Adamcuľu, odkiaľ požiadala o pomoc. Po príchode na miesto bola pacientka vyšetrená, bola jej podaná medikamentózna liečba a následne bola pomocou služobného vozidla HZS transportovaná na parkovisko na Zverovke. Po zlepšení stavu a poučení bola pacientka na vlastnú žiadosť odovzdaná do starostlivosti svojej kamarátky.
Záchranári HZS pomáhali pri kolapse muža
Dňa 22. 6. 2022 záchranári HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry predvádzali ukážky činnosti HZS deťom z MŠ Bublinka v Liptovskom Mikuláši. Počas prítomnosti záchranárov v škôlke skolaboval na ulici pred budovou okoloidúci muž. Svedkovia kričali o pomoc, volanie počuli aj horskí záchranári a prišli na miesto udalosti. Muža, ktorý bol pri vedomí vyšetrili a poskytli mu neodkladnú prvú pomoc. Po páde na zem mal poranené kolená a sťažoval sa na bolesť hlavy, žalúdka a sťažené dýchanie. Po poskytnutí prvej pomoci bol 46 – ročný muž záchranármi HZS transportovaný do nemocnice na ďalšie potrebné vyšetrenia.
Súčinnosť záchranárov HZS pri ťažkom úraze na cestnej komunikácii
Dňa 20.06.2022 boli záchranári HZS zo Západných Tatier požiadaní o súčinnosť na cestu medzi Zubercom a Liptovskými Matiašovcami, kde potreboval pomoc muž s polytraumou. Záchranári HZS po príchode na miesto mu poskytli prvú pomoc a následne ho transportovali k vrtuľníku VZZS, ktorého posádka si pacienta prevzala do starostlivosti a letecky transportovala do nemocnice v Ružomberku.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ