Červené zlato – cvikla

0
2654
Cvikla pomáha pri infekciách dýchacích ciest a tiež podporuje krvotvorbu.

Červené repa – cvikla – je dvojročná koreňová zelenina plná živín, ktoré ľudské telo potrebuje. Na konzumáciu sa používa hlavne jej koreň, ale aj listy sa dajú použiť do šalátu. Chuťou pripomínajú špenát.

   Obsahuje vitamíny A, B, C, K, zinok, vlákninu, draslík, horčík, vápnik. Nájdeme v nej aj karotén, betanín, vzácne minerálne a lipotvorné látky. Jedným z veľkých pozitív je, že látky sa v nej zachovávajú aj po tepelnom spracovaní. Varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu.
Intenzívne podporuje obranyschopnosť a pomáha pri infekciách dýchacích ciest. Účinne detoxikuje a odkysľuje celý organizmus. Má antiseptické, antibiotické, močopudné a laxatívne účinky, odvodňuje a prečisťuje močové cesty, zabraňuje infiltrácii pečene.
   Vďaka stopovým prvkom, ktoré obsahuje, podporuje krvotvorbu, a preto jej pravidelnou konzumáciou predídete anémii. Cviklová šťava je veľmi prospešná pri menštruačných bolestiach.
   Vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej je nápomocná pred počatím a na začiatku tehotenstva pre zdravý vývin nervového systému bábätka. Pozitívne vplýva na pevnosť pokožky, kostí, nechtov a vlasov, podporuje hojenie rán.
   Má málo kalórií, urýchľuje metabolizmus a pomáha aj pri vstrebávaní potravy. Viac ako 100 ml surovej šťavy z červenej repy môže vyvolať očistnú reakciu, preto je vhodné na začiatok miešať ju s inou, napríklad mrkvovou šťavou a postupne zvyšovať pomer cviklovej šťavy. Aj v surovom stave sa odporúča konzumovať maximálne 50 – 100 g za deň. Moč alebo aj stolica sa po jej konzumácii môžu zafarbiť, je to prirodzený jav z farbiva, ktoré červená repa obsahuje. -DV-, foto: archív

ZANECHAŤ ODPOVEĎ