ŽILINSKÝ KRAJ: Víkendové záchranné akcie horských záchranárov

0
548
Víkendové záchranné akcie horských záchranárov v Žilinskom kraji.
Tragický pád poľského turistu v Malej Fatre

Dňa 18.02.2022 predpoludním bol na tiesňovú linku HZS 18300 nahlásený pád 43 – ročného poľského turistu pod Malý Rozsutcom, ktorý sa pošmykol na zľadovatenom teréne. Pri približne 50 metrovom páde utrpel vážne poranenie hlavy. V čase nahlásenia bol síce pri vedomí, no následne sa jeho stav prudko zhoršil a u zraneného neboli prítomné životné funkcie. Jeho kamarát okamžite podľa inštrukcii operátora ZZS zahájil telefonicky riadenú KPR. O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS zo Žiliny, ktorá z heliportu vo Vrátnej vyzdvihla na palubu vrtuľníka záchranára HZS a následne ho pomocou palubného žeriava vysadila pri zranenom. Posádka vrtuľníka sa ešte vrátila pre ďalších troch záchranárov HZS, ktorých rovnako vysadila na mieste nehody. Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu sa muža zachrániť nepodarilo a ťažkým zraneniam, nezlučiteľným so životom, na mieste podľahol. Horskí záchranári transportovali telesné pozostatky na Podžiar a následne terénnou štvorkolkou do Štefanovej.

Nehoda na boboch na Martinských holiach

Dňa 20. 2. 2022, krátko po polnoci, prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc z Martinských holí. Vo večerných hodinách počas jazdy na boboch narazili do stromu dve osoby. Žena vo veku 21 rokov po nehode utrpela úraz chrbtice a pociťovala sťažené dýchanie, 22 – ročný muž si spôsobil pravdepodobne zlomeninu nártu. Horskí záchranári po príchode do oblasti zranené osoby vyšetrili, poskytli im neodkladnú prvú pomoc a fixáciu. Pomocou terénneho vozidla HZS ich následne transportovali k prístupovej ceste, kde boli pacienti odovzdaní do starostlivosti privolanej posádke RZP, s ktorou pokračovali do nemocnice v Martine.

Záchrana turistu v Malej Fatre
Dňa 20.2.2022 boli horskí záchranári požiadaní prostredníctvom linky tiesňového volania „112“ o pomoc. Turista, ktorý spadol z hrebeňa niekoľko stoviek metrov medzi Hromovým a Stenami nemal signál svojho operátora mobilného telefónu. Podarilo sa mu dovolať len na tiesňové číslo „112“. Záchranárom oznámil, že pádom z hrebeňa si pravdepodobne zlomil nohu a nie je schopný sa ani pohnúť. Na hrebeni Malej Fatry sa vplyvom niekoľko dní neutíchajúceho vetra vytvorila ľadová vrstva. Dnes rovnako fúkal silný nárazový vietor a prevaľovala sa oblačnosť. Horskí záchranári hneď po obdržaní informácii odišli na pomoc zranenému 39 – ročnému Slovákovi. Po príchode mu nohu zafixovali dlahou a pomocou saní Akie ho transportovali na Chatu pod Chlebom a následne dole do doliny. Po príchode k prístupovej ceste bol zranený preložený do terénneho vozidla HZS a transportovaný do nemocnice v Martine.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ