ŽILINSKÝ KRAJ: Záchranné akcie horských záchranárov

0
643
Záchranné akcie horských záchranárov v Žilinskom kraji.
Dva zásahy záchranárov pod Veľkým Rozsutcom
V poobedných hodinách dňa 17.6.2023 požiadali záchranárov o pomoc českí turisti pre svojho kolegu, ktorý pri zostupe z Medziholia do Štefanovej začal pociťovať silnú únavu, slabosť a kŕče. Záchranári HZS po príchode na miesto 70-ročného turistu vyšetrili, poskytli mu magnézium a tekutiny. Následne ho doprevadili ku terénnej štvorkolke, ktorou ho transportovali do Štefanovej, odkiaľ na vlastnú žiadosť pokračoval so svojimi známymi.
Druhá žiadosť o pomoc prišla priamo zo sedla Medziholie, kde si 46-ročná turistka privodila poranenie členka a nedokázala samostatne zostúpiť. Záchranári jej na mieste poranenú končatinu ošetrili a následne ju terénnym vozidlom transportovali do Štefanovej.
Nevoľnosť pod Suchým
V poobedňajších hodinách dňa 17.6.2023 boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre neznámeho turistu, ktorý sťažene dýchal a prestával komunikovať. Nachádzal sa na turistickom chodníku pod Suchým v Malej Fatre. Záchranári požiadali o súčinnosť posádku VZZS, ktorá smerovala priamo k pacientovi, a súbežne záchranári HZS pozemne. Medzitým sa pacientov stav zhoršil natoľko, že bola zahájená laická kardiopulmonálna resuscitácia. Prvý na mieste bol lekár VZZS, ktorý pokračoval v rozšírenej KRP. Aj napriek snahe všetkých sa turistu nepodarilo zachrániť. Telesné pozostatky boli následne transportované do Nezbúdskej Lúčky, kde ich záchranári HZS odovzdali príslušníkom PZ SR a obhliadajúcemu lekárovi.
Nájdenie telesných pozostatkov v Jánskej doline
V predpoludňajších hodinách dňa 17.6.2023 nahlásili náhodní turisti nájdenie telesných pozostatkov, ktoré sa nachádzali v Jánskej doline v blízkosti Útulne Brenkus. Záchranári HZS spoločne s príslušníkmi PZ SR vykonali všetky potrebné úkony a následne telesne pozostatky transportovali do údolia, kde ich odovzdali obhliadajúcemu lekárovi a pohrebnej službe.
Pád z rebríka v Jánošíkových dierach
Dňa 18.6.2023 požiadal HZS o pomoc slovenský turista, ktorý utrpel približne 6 metrov dlhý pád z rebríka v Jánošíkových dierach. Muž sa za pomoci svedkov dostal na Podžiar, odkiaľ už však nebol schopný kvôli rastúcim bolestiam pokračovať. Na pomoc mu odišiel 1 profesionálny a 2 dobrovoľní zmluvní záchranári HZS. Po príchode na miesto záchranári pacienta vyšetrili a zabezpečili mu tepelný komfort. Zranený muž bol následne transportovaný terénnym vozidlom HZS do Štefanovej, kde bol s podozrením na zlomeninu rebier odovzdaný privolanej posádke ZZS.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ