ŽILINSKÝ KRAJ: Víkendové záchranné výjazdy horských záchranárov

0
370
Víkendové záchranné výjazdy horských záchranárov v Žilinskom kraji.
Tragický pád zo Zbojníckeho chodníka v Malej Fatre

Prostredníctvom tiesňovej linky 112 sa v sobotu 27.5.2023 skontaktoval s HZS slovenský turista, ktorý nahlásil pád turistky zo Zbojníckeho chodníka v Tiesňavách vo Vrátnej doline. Podľa prvotných informácií padla žena do rokliny a viac nereagovala. Na turistickom chodníku ostali tri malé deti (4,7 a 8 rokov), ktoré neskôr prevzali príslušníci polície. Na miesto okamžite smerovali pozemne záchranári HZS z oblastného strediska Malá Fatra, a tiež bol zo Žiliny vyslaný vrtuľník, ktorý na chodníku vysadil postupne záchranára HZS a lekárku. Pozemná skupina horských záchranárov vykonala v exponovanom teréne spust za pomoci lán Dyneema. Ako sa na mieste ukázalo, 38-ročná Slovenka utrpela zranenia nezlučiteľné so životom. Jej telo bolo nabalené a transportované za pomoci rakúskeho vozíka ku ceste, kde sa dostavila k obhliadke aj lekárka VZZS. Následne bolo transportované ku domu HZS v Štefanovej. Tu bolo po vykonaní nevyhnutnej dokumentácie odovzdané príslušníkom PZ a pohrebnej službe.

Úraz cyklistu pri tréningu na Dedovke

V podvečerných hodinách v sobotu 27.5.2023 zasahovali službukonajúci záchranári HZS na Veľkej Rači. Počas tréningu pred 2. kolom Slovenského pohára v downhille na trati na Dedovke si spôsobil úraz 31-ročný slovenský pretekár. Pádom z bicykla a následným nárazom do stromu utrpel poranenie chrbtice. Záchranári ho na mieste ošetrili a zafixovali. Bola mu podaná intravenózna a analgetická liečba. Po vyprostení z lesného porastu ho preniesli na miesto, odkiaľ bol transportovaný leteckou technikou zo Žiliny do nemocnice na ďalšie ošetrenie.

Pád cyklistu na Malinom Brde
Dňa 28.5.2023 na poludnie bola HZS požiadaná o pomoc pre cyklistu, ktorý utrpel poranenia hornej končatiny a po páde ostal v krátkom bezvedomí na cyklisticko-zjazdovej trati ,,Monster dog,, v stredisku Malinô Brdo. Na pomoc mu vyrazili dvaja záchranári HZS z Donovalov na terénnom vozidle a zároveň bola o súčinnosť požiadaná aj posádka VZZS z Banskej Bystrice, ktorá na palubu zobrala ďalšieho záchranára HZS. Na miesto zásahu boli pomocou palubného navijaka vysadení lekár VZZS a záchranár HZS, ktorí poskytli zranenému neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Krátko na to, dorazili na terénnom vozidle aj dvaja záchranári HZS z Donovalov, ktorí pomohli pacienta transportovať vo vákuovom matraci na miesto, kde bolo možné vyzdvihnutie leteckou technikou. Pacient bol spolu s lekárom VZZS evakuovaný z terénu palubným navijakom a po medzipristátí na heliporte strediska Malinô Brdo ďalej letecky transportovaný do Vojenskej nemocnice v Ružomberku na ďalšie vyšetrenia.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ