ŽILINSKÝ KRAJ: Záchranné akcie horských záchranárov počas víkendu

0
468
ŽILINSKÝ KRAJ: Záchranné akcie horských záchranárov za uplynulé dni v Žilinskom kraji.
Pád turistky na Martinských holiach

Dňa 15.05.2022 v popoludňajších hodinách boli záchranári HZS slúžiaci na Martinských holiach požiadaní prostredníctvom tiesňovej linky HZS „18 300“ o pomoc pre 40 – ročnú českú turistku, ktorá si pádom na červenom turistickom chodníku pri Pivovarskom potoku spôsobila pravdepodobne zlomeninu v oblasti tvárovej časti lebky. Horský záchranár sa k zranenej dostal terénnym automobilom. Po vyšetrení a poskytnutí neodkladnej zdravotne starostlivosti bola turistka transportovaná na urgentný príjem Univerzitnej nemocnice v Martine.

Pomoc slovenskému turistovi po epileptickom záchvate v Malej Fatre

Dňa 15.05.2022 krátko po poludní kontaktovali Horskú záchrannú službu rodičia 21 – ročného slovenského turistu, ktorého počas zostupu z Chaty pod Chlebom postihol epileptický záchvat. V čase nahlásenia uňho už záchvat odznel, rodičia mu podali medikamentóznu liečbu a bol v stabilizovanom stave, no nebol schopný samostatného zostupu. Na pomoc mu odišli záchranári HZS zo Štefanovej. Po príchode na miesto ho vyšetrili, zmerali mu vitálne funkcie a následne ho terénnym automobilom transportovali na parkovisko v Trusalovej, odkiaľ už pokračoval v sprievode rodičov.

Pátranie v povodí rieky Belá
Dňa 14.05.2022 v podvečerných hodinách bola Horská záchranná služba požiadaná Obvodným oddelením Policajného zboru Liptovský Hrádok o súčinnosť pri pátraní po nezvestnom rafterovi, s ktorým sa počas splavovania rieky Belá prevrátil v časti pod Hrdovom raft. V rafte sa s ním nachádzala aj žena, ktorej sa však podarilo dostať na breh. Muža silný prúd vody unášal v smere toku ďalej. Do pátrania boli ešte v ten večer nasadení štyria psovodi HZS z Oblastných stredísk HZS Vysoké a Západné Tatry a jeden príslušník Školiaceho strediska HZS, ktorí až do zotmenia, spolu s príslušníkmi HaZZ prepátravali brehy od Hrdova až po „Starý salaš“. Podarilo sa im objaviť len raft a prilbu nezvestného. Dnes, 15.05.2022, sa od rána v pátraní pokračovalo. Pátrania sa zúčastnili 4 psovodi HZS z Vysokých a Západných Tatier a jeden príslušník Školiaceho strediska HZS. Dvojica príslušníkov SLP a Oblastného strediska HZS Nízke Tatry prepátravala vytypovanú lokalitu zo vzduchu, pomocou pátracieho drona. Do pátrania boli nasadení aj príslušníci HaZZ a PZ SR. V popoludňajších hodinách služobný pes označil miesto asi 800 metrov pod „Starým salašom“ a takmer 2 km od miesta prevrátenia sa raftu a následne psovod HZS spozoroval v rieke medzi kmeňmi stromov zakliesnené telo. Telesné pozostatky 62 – ročného muža českej národnosti záchranári HZS v súčinnosti s príslušníkmi HaZZ a pracovníkmi Slovenského vodohospodárskeho podniku vyprostili z rieky a odovzdali príslušníkom Polície SR.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ