ŽILINSKÝ KRAJ: Horskí záchranári sa počas včerajšieho dňa nezastavili

0
402
Horskí záchranári sa počas včerajšieho dňa nezastavili.
Pomoc záchranárov HZS na Kysuciach

Dňa 21. 2. 2022 v dopoludňajších hodinách boli záchranári HZS slúžiaci v Kysuckých Beskydách požiadaní o pomoc ku kolapsovému stavu 31 – ročného Slováka na Dedovke. Po príchode horských záchranárov bol muž pri vedomí, záchranári ho vyšetrili a podali mu medikamentóznu liečbu. Po poskytnutí zdravotnej starostlivosti bol pacient na jeho žiadosť odovzdaný do starostlivosti rodinným príslušníkom.

Horských záchranárov požiadal o pomoc zablúdený turista

Dňa 21. 2. 2022 v obedňajších hodinách prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre turistu z Poľska, ktorý v hustej hmle zablúdil pri zostupe z Chaty pod Chlebom. Podľa slov samotného oznamovateľa napriek tomu, že bol stále v pohybe, takmer dve hodiny vôbec nevedel, kde sa nachádza. Keď natrafil na tyčové značenie, radšej kontaktoval HZS. Záchranári z Oblastného strediska Malá Fatra mu odporúčali, aby ostal čakať pri tyčovom značení. Následne sa po mimoriadnom spustení lanovky vyviezli do Snilovského sedla, odkiaľ pokračovali po zimnom tyčovom značení smerom na Chatu pod Chlebom. Počas pátrania prijali informáciu od lanovkárov, že do stanice lanovky v Snilovskom sedle prišiel poľský turista. Jednalo sa o oznamovateľa, ktorý napriek odporúčaniam pokračoval ďalej a s vyslanými záchranármi sa minul. Po tejto informácii sa horskí záchranári vrátili do Snilovského sedla, odkiaľ sa spoločne s turistom zviezli lanovkou do Vrátnej. Keďže hľadaný muž bol bez zranení, na vlastnú žiadosť pokračoval ďalej samostatne.

Záchranári pomohli bojazlivej lyžiarke
Dňa 21. 2. 2022 v poobedňajších hodinách prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre 27 – ročnú Litovku nachádzajúcu sa na Kosodrevine na južnej strane Chopka. Lyžiarka bola bez zranení, ale mala veľký strach a obavy pustiť sa dolu svahom do Krúpovej, kde ju čakali známi. Záchranári HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry ju následne pomocou snežného skútra transportovali do Krúpovej, odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračovala s kamarátmi.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ