ŽILINSKÝ KRAJ: Výjazdy horských záchranárov

0
908
Výjazdy horských záchranárov v Žilinskom kraji za uplynulý víkend.
Zásah záchranárov v Čutkovskej doline
V popoludňajších hodinách požiadal manžel o pomoc horských záchranárov pre manželku, ktorá spadla z bicykla v Čutkovskej doline. 49 – ročná Slovenka mala poranenú dolnú končatinu. Horský záchranár ju po príchode ošetril a na nosidlách UT 2000 za pomoci rodinných príslušníkov transportoval k služobnému autu. Odtiaľ autom pokračovali do nemocnice v Ružomberku na ďalšie ošetrenie.
Pád cyklistu na Malinom Brde
Horskí záchranári boli požiadaní o pomoc cyklistami z Malina Brda pre kamaráta, ktorý spadol na chrbát a zostal ležať. Na miesto smerovalo záchranné družstvo po zemi a súčasne boli o súčinnosť požiadaní leteckí záchranári. Na Donovaloch do vrtuľníka nastúpil horskí záchranár a spoločne leteli na miesto. Po príchode záchranárov mu bola podaná medikamentózna liečba a zafixovaná krčná chrbtica. Následne bol preložený na vákuový matrac a nosidlami UT 2000 bol transportovaný na dostupné miesto pre vyzdvihnutie vrtuľníkom. 26 ročný Slovák bol letecky transportovaný do nemocnice v Martine.
Záchranné akcie v Nízkych Tatrách
Dňa 26. 9. 2021 boli záchranári HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry požiadaní o pomoc v dvoch prípadoch. Na Priehybe sa nachádzal 46 – ročný turista z Česka, ktorý pociťoval nevoľnosť so sprievodnými príznakmi ako vracanie, triaška a celková slabosť tela. Horskí záchranári mu po príchode poskytli neodkladnú prvú pomoc a terénnym vozidlom HZS ho transportovali na Bielu púť, kde bol pacient odovzdaný do starostlivosti posádke RZP.
V druhom prípade boli záchranári HZS požiadaní o pomoc pre turistu z Poľska, ktorý si pri schádzaní zo Sedla Poľany na žlto značenom turistickom chodníku poranil členok a nebol schopný samostatne pokračovať. Po príchode na miesto udalosti poskytli zranenému mužovi prvú pomoc a ošetrenie. Šiesti záchranári HZS ho následne pomocou nosidiel typu Kong pozemne transportovali k terénnemu vozidlu HZS, ktorým turistu dopravili na Bielu púť. Tu bol odovzdaný do starostlivosti privolanej posádke RZP, s ktorou pokračoval do zdravotníckeho zariadenia.
Pomoc zablúdeným turistom
Dňa 26. 9. 2021 v poobedňajších hodinách požiadali Horskú záchrannú službu o pomoc dvaja turisti, ktorí počas zostupu z Chopka zišli z modro značeného turistického chodníka, ktorý vedie od rázcestníka Pod Orlou skalou a zablúdili. Záchranárom HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry poskytli GPS súradnice, na základe ktorých ich odišli hľadať do terénu. Dvojicu sa im podarilo lokalizovať na zvážnici v lesnom poraste, odkiaľ ich sprevádzali k terénnemu vozidlu HZS. Autom boli následne transportovaní k Domu HZS a keďže boli bez zranení, na vlastnú žiadosť pokračovali ďalej samostatne.
Pomoc osobám z uviaznutého auta v Západných Tatrách
V podvečerných hodinách prijala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc pre muža, ktorý počas jazdy uviazol s autom na zvážnici v oblasti pod Chatou Baranec. V aute sa spolu nachádzali štyri osoby, z toho dve staršie, ktoré neboli schopné zísť pešo a samostatne do bezpečia. Navyše s príchodom tmy nedisponovali ani svetelným zdrojom. Na terénnom vozidle im na pomoc odišiel záchranár HZS z Oblastného strediska Západné Tatry a keďže lokalizácia volajúceho nebola úspešná, záchranára v teréne v rámci konferenčného hovoru navigoval šofér auta. Záchranárovi HZS sa podarilo osoby nájsť a všetky bezpečne transportovať do Liptovského Mikuláša.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ