Ministerstvo schválilo liek proti COVID-19!

0
577
Ministerstvo schválilo používanie liečiva ivermektín proti COVID-19.

Ministerstvo zdravotníctva schválilo používanie liečiva ivermektín na boj proti novému koronavírusu. Na terapeutické využitie sa nateraz môže na Slovensku používať pol roka.

V stredu 27. januára o tom informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že liek bude okrem nemocníc dostupný aj v lekárňach na lekársky predpis.

Rezort zdravotníctva uviedol, že ide o antiparazitikum, ktoré má aj veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti pri ochorení COVID-19.

„Podporuje to narastajúci počet štúdií, ktoré poukazujú na jeho účinnosť nielen v rámci in-vitro a zvieracích modelov, ale aj v mnohých klinických podaniach z centier a krajín z celého sveta. Liek sa bude podávať ako súčasť ďalšej liečby. Je už registrovaný vo viacerých krajinách, napríklad vo Francúzsku, USA, Švédsku a Nórsku,“ priblížila Eliášová.

Liečivo bolo doposiaľ na Slovensku neregistrované, povolenie mu šéf rezortu zdravotníctva dal na terapeutické využitie po tom, čo na ministerstvo v utorok doručili žiadosť hlavného odborníka pre infektológiu Ivana Schrétera o skupinové povolenie neregistrovaného lieku pre potreby zdravotníckych zariadení.

Eliášová doplnila, že jeho hlavnou indikáciou je profylaxia a liečba pacientov s ochorením COVID-19.

-BA- zdroj: www.postoj.sk, foto: www.tyzden.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ