Slováci vynašli liek proti COVID-19!

0
2848
Podľa portálu pluska.sk Slovenská spoločnosť vynašla liek proti COVID-19. (zdroj: pluska.sk)

Podľa portálu pluska.sk slovenská spoločnosť vynašla liek proti COVID-19!

Zásadný objav sa podaril slovenskej biotechnologickej firme Axon Neuroscience. Počas toho, ako vedci vyvíjali vakcínu proti koronavírusu, našli liek. „Počas vývoja vakcíny sa nám podarilo pripraviť protilátky, ktoré sme používali na mapovanie zraniteľných miest vírusu COVID-19. Niektoré z nich dokázali kompletne eliminovať vírus a preukázali tak svoj terapeutický potenciál. Ich účinnosť sme potvrdili v niekoľkých ďalších koncepčne odlišných testoch, ktoré sme vyvinuli na našom pracovisku,“ priblížil šéf vývoja Norbert Žilka.

Liek Covimax má protilátky, ktoré dokážu zasiahnuť kľúčové časti korunky vírusu. Práve tá spôsobuje v ľudskom tele najväčšie problémy, ničí napadnuté tkanivo a vírus ju používa na rozmnožovanie. „Protilátky ničia práve túto korunku, čo zabraňuje vírusu, aby sa množil a robil v tele neplechu,“ vysvetlil zjednodušene Žilka. Bez korunky sa vírus v tele nemnoží a aj keď ho hostiteľ má, nemusí pociťovať príznaky.

Základ lieku objavili ešte v novembri minulého roka. Protilátky úspešne otestovali pri liečbe myší, teraz ich humanizujú, čiže premieňajú na ľudské protilátky. „Musia preukázať svoju aktivitu v ľudských pacientoch a vtedy budeme môcť hovoriť, že sú naozaj účinné,“ povedal neuroimunológ Žilka. Na humanizácii lieku spolupracujú so svetoznámou firmou v Cambridgei.

Obrovský potenciál v slovenskom lieku vidí aj infektológ Peter Sabaka z Kliniky infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Upozorňuje však, že takýto liek funguje len vtedy, ak sa podá dostatočne skoro. „Protilátky fungujú, ale iba v prvej fáze ochorenia,” vysvetlil Sabaka, ktorý o lieku hovoril aj so Žilkom v diskusii Juraja Hipša.

Ochorenie na koronavírus podľa neho prebieha v troch fázach. V prvej sa vírus rýchlo množí a napáda ďalšie bunky a orgány. V druhej začne imunitný systém brzdiť jeho množenie a imunitná odpoveď začne poškodzovať orgány a tkanivá. V tretej fáze sa vírus už veľmi nepodieľa na samotnej chorobe, organizmu prekáža skôr zápal, ktorý v organizme vyvolal. Zápal musí odznieť a orgány sa musia zregenerovať. „Úloha  protilátok je v prvej fáze vtedy, keď sa vírus množí. Ak ho vtedy obalíme protilátkami, zabránime tomu, aby sa vírus ďalej šíril a napádal bunky a výrazne ovplyvníme ochorenie,“ zdôrazňuje odborník.

Najefektívnejšie je to u pacientov, ktorí sú chorí kratšie ako týždeň. Problémom je týchto pacientov identifikovať, keďže v prvej fáze ešte nemajú príznaky. Objav tohto lieku má však podľa neho aj tak obrovský význam. „Najmä keď podáme takéto protilátky niekomu na začiatku ochorenia, niekomu, kto je vysoko rizikový a predpokladá sa u neho ťažký priebeh. Napríklad 65-ročný človek s diabetom, astmou a CHOCHP, ktorý už mal infarkt, dostal koronavírus, tri dni má horúčky, tak podanie tohto lieku mu veľmi významne zlepší prognózu,“ dodal infektológ.

Vývoj slovenského lieku limitujú najmä financie. Spoločnosť Axon Neuroscience zatiaľ vychádza z vlastných finančných zdrojov, peniaze od vlády nedostala. „Veľmi silne spolupracujeme so Slovenskou akadémiou vied a máme veľmi dobrú spoluprácu s ministerstvom zahraničných vecí. Pomáhajú nám presadiť sa aj na medzinárodnej scéne. Ale priama finančná podpora alebo podpora vo forme nejakých grantových schém sa zatiaľ nerealizovala,“ povedal Žilka.

Známe lieky proti COVID-19

Nemecký liek COR-101

Základom lieku je protilátka COR-101, ktorá znížila počas testov vírusovú nálož v pľúcach škrečkov o 99 %. Škrečky sa začali zotavovať už po 2 dňoch, zatiaľ čo neliečené škrečky až po 7 dňoch.

Kolchicín

Podľa kanadskej štúdie znižuje kolchicín riziko hospitalizácie o 25 %, riziko úmrtia o 44 % a potrebu umelej pľúcnej ventilácie až o 50 %.

Remdesivir

Dokáže výrazne skrátiť dĺžku ochorenia. Ideálne je toto antivirotikum podať hneď na začiatku ochorenia. Lekárom to však sťažuje fakt, že sa musí podať len formou infúzií a mínusom je aj jeho vysoká cena.

Kortikoid Dexametazón

Kortikoidy tlmia zápal v pľúcach a majú dnes najsilnejšie dôkazy o efektivite. Fungujú rýchlo, už 24 hodín po podaní. Štúdie dokázali, že znižujú úmrtnosť.

REGN-COV2

Experimentálny liek, ktorým sa liečil exprezident USA Donald Trump je kombináciou dvoch umelo vyrobených protilátok. Pri podaní včas zabráni ťažkému priebehu.

Ivermektín

Minister Krajčí mu dal teno týždeň na Slovensku zelenú. Podľa odborníkov chýbajú podrobné štúdie, no podľa doterajších skúseností znižuje výpadok chuti a čuchu.

Pôvodný článok si môžete prečítať TU.

-AD-, zdroj a foto: pluska.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ