ŽILINA: Ulice zaplnili fašiangové masky, deti šokovala zabitá sviňa!

0
2073
Podľa psychologičky bolo šokujúce pre pohľad malých detí vidieť visieť zabité prasa priamo na centrálnom námestí.

V piatok počas tradičného 16. ročníka festivalu Carneval zaplnili žilinské ulice fašiangové masky. Do tanca im hrali muzikanti z folklórnych súborov, v sprievodnom programe zažili návštevníci zabíjačku spojenú s ochutnávkou jaterníc, klobás, fašiangových fánok aj šišiek.

K fašiangom neodmysliteľne patrí aj zabíjačka, najmä na dedine, kde sú na ňu ľudia zvyknutí. Iné je to však v meste, kde sa takáto zabíjačka robí už z rozrobeného mäsa. V Žiline to, ale tak nebolo. Podľa psychologičky, ktorá nám napísala podnet, bolo šokujúce pre pohľad malých detí vidieť visieť zabité prasa priamo na centrálnom námestí.

„Deti si dokážu vytvoriť silné väzby so domácimi zvieratami. V skutočnosti dokonca väčšina malých detí považuje domáce zvieratá za svojho priateľa. Avšak, pohľad na smrť zvieraťa môže deti priviesť do veľmi smutnej a komplikovanej situácie. Proces detskej bolesti je iný ako v prípade dospelých. Štúdia, ktorú v roku 2016 vykonal Joshua Russell, prišla so zistením, že deti popisujú úmrtie obľúbeného zvieratka za jeden z najbolestivejších okamihov, na ktoré si spomínajú,“ vyjadrila sa psychologička a doplnila: „Vedenie mesta mohlo k tejto „atrakcii“ pristúpiť zodpovednejšie.“


Počas Carnevalu sa predstavili detské folklórne súbory Lieska, Cipovička a Kolárik. Vystúpili i folklórny súbor Rozsutec, hosťujúce súbory Cifra z Uhorského Hradišťa, Survakari z bulharskej obce Cherna Gora a v sprievode sa predstavilié fašiangové masky z Dolnej Súče, Fačkova, Kysuckého Lieskovca, Zbyňova, Durčinej či Kysuckého Nového Mesta.

Peter Milkoš
Foto: Facebook, mesto Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ