ŽILINA: Street workout na žilinskom kúpalisku

0
945
Na žilinskom kúpalisku sa uskutočnili Majstrovstvá sveta v street workoute.

V sobotu 15. augusta sa v Žiline uskutočnili Majstrovstvá Slovenska v Street Workoute v disciplíne Weighted (WTD).

„Majstrovstvá Slovenska sa v Žiline konali už dvakrát, v rokoch 2016 a 2017. Okrem toho sa v rokoch 2018 a 2019 v Žiline uskutočnili workout competition, ktoré boli medzinárodnými súťažami. V disciplíne Freestyle boli majstrovstvá tento rok už pred letom, súťažiaci poslali videá so svojimi výkonmi. Disciplína WTD je však založená na zhyboch na hrazde, kľukoch na bradlách a drepoch na jednej nohe. Ide o to, aby súťažiaci urobil s pridanou váhou čo najviac opakovaní. Keďže toto by sa robilo ťažko prostredníctvom videa, rozhodli sme sa, že urobíme takú pokoronovú súťaž na žilinskom kúpalisku,“ povedal Dominik Hriník z komunity Street workout Žilina.

Ak ste toto leto už stihli zavítať na žilinské kúpalisko, street workout vám zrejme bude aspoň trošku známy. Členovia Street workout Žilina tam totiž majú svoj priestor a radi poradia každému, kto sa pri nich zastaví.

„Počas celého leta robíme na kúpalisku cvičenie pre verejnosť,“ približuje Dominik Hriník. „Rozložili sme tam prenosné workoutové ihrisko a keď je pekné počasie, a kúpalisko je otvorené, vždy je tam nejaký chalan od nás. Niekto, kto už dlho cvičí a vyzná sa v cvikoch. Poradí ľuďom, ako majú cvičiť a dáva pozor, aby si, najmä deti, neublížili nesprávnym cvičením.“

Cvičenie pre verejnosť akoby prirodzene vzišlo z aktivity Street workout Žilina. Komunita je totiž činná počas celého roka. „Počas školského roku máme krúžok, kam chodia cvičiť chalani vo veku do 13 až do 30 rokov. Ide o široký okruh ľudí. Na Spojenej škole Kráľovnej pokoja sme si svojpomocne vybudovali posilku. Máme tam náčinie, ktoré potrebujeme, dokonca aj na silový tréning,“ opisuje Dominik Hriník.

Dodáva, že vďaka workoutovým ihriskám, ktoré sa nachádzajú na viacerých žilinských sídliskách, je však počet cvičiacich Žilinčanov zrejme oveľa väčší: „Tieto ihriská využívajú aj športovci na udržanie a zlepšenie svojej kondície. Takisto aj rôzni tréneri na trénovanie svojich klientov. Som rád, že sa podarilo vytvoriť super priestor na športovanie. Minulý rok sme začali spoločne s mestom Žilina aj s budovaním školských športových areálov, ktoré by mali pomôcť zlepšiť výučbu telesnej výchovy a možnosti na voľnočasové aktivity.“

-BA- zdroj: MY Žilina, foto: Street workout Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ