Úrazy detí neprázdninujú

0
3360
Drobné odreniny patria k letu.
Drobné odreniny patria k letu.

Príchodom letných prázdnin sa niekoľkonásobne zvýši úrazovosť detí, preto majte oči na stopkách. Dbajte na to, aby ste vedeli kde sú, s kým a čo robia, a stále im opakujte, aby si pri hrách a šantení dávali na seba pozor. Trvajte na prevencii, a to používanie reflexných prvkov, nosenie prilby a chráničov. Učte ich vhodnému správaniu sa v prírode, v blízkosti ciest a na cestách.

Odreniny
   Odreniny všetkého druhu sú najčastejším poranením a hlavne u malých detí sú sprevádzané často veľkým plačom, pretože dieťa sa skôr viac zľakne, ako si ublíži. Poranené miesto umyte pod vodou, odstráňte všetky nečistoty, malé kamienky či piesok, upokojte dieťa a vysvetlite mu, prečo to robíte. Miesto vydezinfikujte a prelepte náplasťou. Na dezinfekciu odporúčam peroxid vodíka alebo jódovú tinktúru, či Betadine (poraďte sa v lekárni).

Drobné rezné a tržné rany
   Krvácanie z malých rezných či tržných rán jednoducho zastavíte tlakom a zdvihnutím poranenej časti. Postupujte ako pri odreninách, nebojte sa, pod vodou uvidíte, aká je rana veľká. Opäť môžete vydezinfikovať, ale pozor, nie všetky prípravky môžete použiť na otvorenú ranu (poraďte sa v lekárni), zoberte tampón alebo gázový štvorec, najlepšie sterilný, zatlačte na ranu a pridržte, okolie osušte gázou a prelepte náplasťou alebo previažte.

Nikdy nepoužívajte na očistenie či
 dezinfekciu alkohol!

    Kedy ísť na ošetrenie k lekárovi:

  • pokiaľ sa nedá zastaviť krvácanie,
  • ak je v rane zapichnuté cudzie teleso a nejde len o drobné kamienky, smietky či piesok, ktoré môžete odstrániť.

   Ak má dieťa v rane zapichnuté cudzie teleso a vidíte, že to nie je len na povrchu kože, nikdy ho nevyberajte! Môže to byť úlomok skla, klinec, úlomok dreva a pod. Očistite okolie rany, z dvoch strán priložte šúľky obväzu alebo naskladanú gázu/štvorce približne do dvoch tretín zapichnutého telesa, previažte a choďte na ošetrenie.

   Dieťa vždy upokojte! Posaďte si dieťa do lona! Vysvetlite mu, že ranu ošetríte a že to bude ešte chvíľku bolieť. Vždy majte po ruke príručnú lekárničku. Nikdy nepoužívajte na očistenie či dezinfekciu alkohol! Dieťa zbytočne traumatizujete, alkohol v rane poriadne štípe.


Mgr. Petra Proftová, záchranárka
Foto: ilustračné

Na očistenie rany nepoužívajte alkohol
Na očistenie rany nepoužívajte alkohol.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ