Tipy na záhradnú párty
Sezóna grilovania je v plnom prúde a ak vám už dochádza inšpirácia, čo chutné by ste ešte svojej rodine a priateľom pripravili, ponúkame vám pár tipov z letnej kuchyne Braňa Delinčáka. „Som rád, keď sa u nás v záhrade zídu priatelia, môžeme sa porozprávať a, samozrejme, niečo dobré zjesť. Grilovanie ma baví, snažím sa vždy pripraviť niečo nové a nemôžu chýbať ani špeciality pre deti,“ prezradil B. Delinčák. Nazreli sme teda na záhradnú párty k Delinčákovcom a prinášame vám recepty na pochúťky, ktoré sme tam objavili.
„Vždy sa snažíme pre našich hostí nachystať to najlepšie a zároveň ich niečím prekvapiť. Veď koho by bavilo jesť na každej grilovačke len klobásky s chlebom alebo guláš? Aj deti sa rady zapoja do príprav, a tak sa občas hráme na šéfkuchárov bez čapice a celá rodina má z toho zábavku,“ smeje sa Braňo Delinčák. Aj keď na grile u neho nechýbalo voňavé mäsko, upútala nás aj rôzna grilovaná zeleninka s naozaj výbornými dipmi, po ktorej dokonca dobrovoľne siahali aj detičky, ktoré sa inak so zeleninou veľmi nekamarátia. Pre ne boli ale aj tak najväčšími hitmi domáce nanuky z ovocných sorbetov a nápoj Virgin (nealko) Margerita. „Snažíme sa nezabúdať na dostatok zeleniny a k mäsu je to určite zdravšia príloha ako pečivo. Čo stíhame, to si doma dorábame sami, zavárame uhorky, červenú repu a paradajky – tie u nás idú „na tony“, robíme kompóty. Preto aj deťom dávame radšej domáce nanuky, a aj na prípravu osviežujúcich nápojov používame náš domáci bazový sirup,“ vysvetľuje hostiteľ. Ako nám prezradil, pre hostí toto leto namiesto Aperolu servíruje novinku – svoju vlastnú verziu Hugo drinku. Jeho tajomstvo spočíva v tom, že šumivé víno v recepte nahradil Proseccom a musíme uznať, že chutí výborne! Tak nazdravie a dobrú chuť!
Grilovaná zelenina s tromi druhmi dipov
Zelenina na gril: baklažán, cuketa, červená cibuľa, červená a zelená paprika, mrkva, petržlen, fenikel, cherry paradajky napichnuté na špáradlách
Zmes na potieranie: 1 lyžica limetkovej šťavy, olivový olej, farebné korenie, soľ, iné koreniny podľa chuti – napríklad nasekaný cesnak
Zeleninku si umyjeme, očistíme a nakrájame, počas grilovania viackrát potierame zmesou, a keď je hotová, máčame si ju v dipe. Dá sa pripraviť aj ako zeleninová zmes grilovaná v alobale alebo vo vrecku na pečenie, fantázii sa medze nekladú. Dipy je možné servírovať aj ku mäsu.
Avokádový dip: 1 avokádo, 1 kyslá smotana, 1 strúčik cesnaku, soľ, korenie
Syrový dip: 200 ml bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, 2 lyžice nastrúhaného syra, 2 lyžice rozdrveného syra niva, 1 lyžica olivového oleja, bylinky podľa chuti
Dip zo sušených paradajok: 250 ml gréckeho jogurtu, 50 g posekaných pistácií, šťava z polovice limetky, postrúhaná limetková kôra, 130 g posekaných sušených paradajok, soľ, korenie
”
Snažíme sa nezabúdať na dostatok zeleniny a k mäsu je to určite zdravšia príloha ako pečivo.
Domáce nanuky z ovocných sorbetov
Melónový sorbet
500 g melónu
120 ml vody
100 g kryšt. cukru
citrónová kôra z polovice citróna
Jahodový sorbet
500 g čerstvých jahôd
150 ml vody
150 g kryšt. cukru
2 bielky
šťava z polovice limetky
Postup je v oboch prípadoch rovnaký
Vodu varíme s citrónovou kôrou a s cukrom, kým sa cukor nerozpustí. Vychladnutú zmes zmiešame s ovocím (buď odkôstkovaný rozmixovaný melón alebo rozmixované jahody) a do tuha vyšľahaným snehom z bielkov. Ak nemáme zmrzlinovač, dáme chladiť v nerezovej mise do mrazničky. Každú polhodinu zmes premiešame, kým zmrzlina nestuhne. Ak máme formičky na nanuky, môžeme ich pred stuhnutím naplniť zmesou.
Virgin Margerita
– nealko nápoj nielen pre deti
Šťava z polovice limetky, šťava z polovice citróna, šťava z jedného pomaranča, niekoľko kociek ľadu, 1/4 pohára citronády.
Do šejkra vhodíme pár kociek ľadu, pridáme všetky šťavy aj s citronádou a dobre premiešame. Podľa chuti môžeme pridať aj lyžičku trstinového cukru, aby nápoj nebol príliš kyslý.
Hugo drink podľa Braňa Delinčáka
100 ml Prosecca – namiesto šumivého vína
1 – 3 lyžice domáceho bazového sirupu
pár lístkov čerstvej mäty
1 koliesko limetky na ozdobu
150 ml sódy
ľad
-MS-, foto: archív
Článok bol publikovaný v Žilinskom Kuriéri č. 7 – 8/2017.