Ako sa buduje úspešný klub? Stačí pár nadšencov s rovnakou víziou

0
2952
Žilinskí lukostrelci
Žilinskí lukostrelci dosahujú úspechy vo viacerých kategóriách.

Náš klub REFLEX ŽILINA je mladým občianskym združením, ale vďaka snahe členov nadšencov sa už zapísal hrubým písmom do povedomia slovenskej lukostreľby. A to nielen svojimi výsledkami, ale hlavne priateľskou atmosférou, ktorá tu vládne.

   Ako sa to všetko začalo? „Nás priviedla k lukostreľbe vtedy ešte len trojročná dcéra. Boli sme na návšteve u známych, tí mali reflexný luk, strieľala s našou pomocou neúnavne z neho celé dve hodiny… Tak ju to nadchlo, že nás ďalšie mesiace umárala, nech jej taký luk kúpime, až sme podľahli. Pred troma rokmi v lete dostala prvý detský luk, strieľala z neho na záhrade celá rodina, potom nás kamarát zavolal pozrieť sa na 3D preteky, ktoré nás nadchli tým, že boli v prírode, zúčastňovali sa ich celé rodiny, deti boli na vzduchu, nie doma za počítačom… A už to išlo. Kamarát nás zatiahol do klubu, chlapci si kúpili svoje prvé drevené luky, začali chodiť na preteky, najprv 3D, potom halové a z ničoho nič môj muž na svojich prvých majstrovstvách SR vyhral ako jednotlivec striebro a ako družstvo zlato. Syn si o pár mesiacov vybojoval zlato na majstrovstvách SR v 3D lukostreľbe. A potom sme tomu prepadli načisto celá rodina,“ spomína na začiatky Viera Hanuliaková. A takto podobne sa pomaly pridávali ďalší, neraz začal jeden člen rodiny (na jeseň 2014, kedy uzrelo združenie svetlo sveta, bolo zakladajúcich členov 11, v súčasnosti je to vyše 50, z čoho väčšina sú už aktívni strelci), potom sa pridal ďalší, a tak sa klub skladá z celých rodín. Rodičia vďaka svojej priamej účasti na príprave a priebehu tréningov, pretekov, sústredení sa viac a viac integrujú do aktivít klubu. „Celé rodiny, členovia i príbuzní pomáhajú pri budovaní lukostrelnice, svojpomocnom vyrábaní terčovníc. Plochu, kde strieľame v lete, sme zrevitalizovali a udržiavame ju, zakúpili sme kontajnery na lukostrelecký materiál. Členovia tak majú pocit, že klub je ich spoločné dielo,“ dodáva Miroslav Pobiják, predseda klubu. „Skvelými úspechmi za krátku dobu sa môžeme hrdiť vďaka veľkej opore v ZŠ Lichardova, kde v telocvični máme vytvorené vynikajúce tréningové podmienky. Spojili sme sa vďaka tejto škole, viacerí sme boli či sme členmi Rady rodičov. Táto škola je zameraná na špecifické poruchy učenia a na návrh jedného z rodičov začala pani riaditeľka Ida Pavlovičová organizovať work­shopy na tému rôznych porúch učenia, kde sa často spomínalo, že deti s týmito poruchami potrebujú zažiť úspech ako soľ. A že niektoré aktivity (ako napr. lukostreľba) môžu výrazne zlepšeniu koncentrácie pomôcť. Neskutočné sú príbehy detí, ktoré v škole nikdy nezažívali úspech a vďaka lukostreľbe našli priestor, kde sa môžu presadiť. Niektorí už teraz patria vo svojej kategórii medzi slovenskú špičku, a keďže tento šport je vekovo neobmedzený, čaká ich ešte dlhá a dúfame, že úspešná kariéra,“ spomínajú viacerí rodičia.
   Táto komplexná lukostrelecká výchova už prináša prvé ovocie – dvaja naši kadeti boli zaradení do Centra talentovanej mládeže, jeden z nich, Ján Jakub Hanuliak má za sebou už aj účasť v rámci CTM na medzinárodných pretekoch v Budapešti, kde skončil po veľmi tesných súbojoch na krásnom štvrtom mieste v konkurencii dvanástich strelcov z Rakúska, Maďarska a Slovenska, a týmto výsledkom pomohol celej slovenskej výprave k získaniu Dunajského pohára. Nedávno sa vrátil zo Stredoeurópskeho pohára v Záhrebe, kde nastrieľal reprezentačný limit a skončil v konkurencii 17 kadetov z celej strednej Európy na 3. mieste!
   „Po troch rokoch máme byť naozaj na čo pyšní,“ zhodujú sa všetci, „minulý rok sa o nás medailové umiestnenia ledva obtreli, ale dlhodobá a trpezlivá práca trénerov, týždenné sústredenie v lete pod taktovkou J. Pagáčika a nadšenie strelcov priniesli svoje ovocie. Nielenže sa nám podarilo bodovať vo finále Slovenského pohára v ukončenej halovej sezóne so 6 medailami, z toho dvoma zlatými, dvoma striebornými a dvoma bronzovými, ale na Majstrovstvách SR v halovej lukostreľbe 2017 v dňoch 24. ‑ 26. 3. 2017 sme zožali ďalšie úspechy. Naše družstvo mužov „hololukárov“ (Karel Petráň, Štefan Molnár) sa prestrieľalo na druhé miesto, náš kadet Ján Jakub Hanuliak sa nielenže odstrieľal v olympijskom luku pretekov dospelých, ale i mládeže a po tomto vyčerpávajúcom výkone sa zvládol ešte aj vyšplhať na striebornú priečku. Medzi kladkáčkami bol prekvapením bronz Viery Hanuliakovej a skokanom jednoznačne klubová babi – Anna Mitringová, ktorá si po predchádzajúcich ležérnych výkonoch vylepšila skóre až o 160 bodov a po necelom mesiaci streľby z kladkového luku ohrozovala svojou muškou najväčšie favoritky. Deti si všeobecne zlepšili svoje bodové výsledky, ale v tvrdej konkurencii v elimináciách boli súboje veľmi tesné. Víťazne z nich vyšiel napokon len Janko Kúdelčík so zlatom, ktorý tým potvrdil svoju formu aj z finále SP, kde takisto zvíťazil medzi mladšími žiakmi v streľbe z olympijského luku. Peťo Pastorek s 2. miestom v kladkovom luku medzi kadetmi uzavrel medailovú žatvu.“
   „Nechceme však zaspať na vavrínoch“, priznáva sa tandem Pobiják – Hanuliaková, „tento rok sme nielenže v letnej sezóne už stihli usporiadať mládežnícke preteky v rámci Podtatranskej ligy Pohár primátora mesta Žilina, a to už po druhýkrát, ale i preteky tzv. Žilinskú terčovú. Nad oboma pretekmi prevzal záštitu pán primátor, a tie prvé spomínané dokonca slávnostne otvoril výstrelom z olympijského luku. Svojím neformálnym bezprostredným správaním si získal srdcia všetkých šesťdesiatich strelcov.
   Počas prázdnin nás čaká výnimočný projekt, a síce dvojdňové terénne preteky spojené s 3D pretekmi, ako i zorganizovanie medziklubového sústredenia pre deti a mládež, a v neposlednom rade máme veľký dlhodobý cieľ – vybudovať takú lukostrelnicu v meste pod Dubňom, ktorá by lukostreľbu dostala u nás v Žiline na európsku úroveň.“


Viera Hanuliaková
Foto: Ľubo Kapusta

Článok bol publikovaný v Žilinskom Kuriéri č. 7 – 8/2017.

Lukostrelec Igor Choma
Lukostrelec – primátor Žiliny Igor Choma.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ