Karpálny tunel endoskopicky

0
6910
Endoskopické riešenie je rýchle, komfortné a s minimom prípadných komplikácií.

Radí vám lekár

Endoskopia je hitom chirurgických metodík posledných niekoľko rokov. Vyvíja sa do metódy voľby v mnohých terapeutických postupoch v rámci chirurgie, ortopédie, traumatológie. Je jednoduchá, komfortná a rýchla. Má značný pooperačný benefit pre pacienta.

   Takou je aj endoskopia karpálneho tunela. Počet pacientov so syndrómom karpálneho tunela prerastá na civilizačnú chorobu, súvisí to nielen so zmenou pracovných zvyklostí, spoločenských nárokov, ale aj s dokonalejšou diagnostikou a povedomím lekárov o bežnosti a častosti tohto ochorenia.
   Elegantné riešenie syndrómu karpálneho kanála je preťatie tzv. priečneho väzu zápästia, ktorý spôsobuje tlak na mediánny nerv a jeho uvoľnenie. Vytvoríme tým základný predpoklad pre úľavu od tŕpnutia prstov, bolestí, od neschopnosti udržať predmety v ruke a aj od bezsenných nocí, kedy ruka človeka trápi a dochádza k nespavosti a diskomfortu pacienta.

Prečo endoskopicky?
   Spomeniem jednoznačné benefity: minimálna invazivita len s drobnou ranou na zápästí, rýchlejšie zhojenie, detailná vizualizácia operačného poľa pri zákroku, krátka operačná doba (5 min.), bezpečnosť procedúry, skorá rekonvalescencia.
   Endoskopický zákrok ocenia diabetici, pacienti s metabolickými ochoreniami s problematickým hojením rán, pacienti s pridruženými ochoreniami i  ľudia s potrebou skorého návratu do práce.

Endoskopický zákrok ocenia diabetici, pacienti s metabolickými ochoreniami s problematickým hojením rán i pacienti s pridruženými ochoreniami.

   Pooperačný priebeh je bez akejkoľvek fixácie ruky, potrebné je len sterilné krytie ranky bežnou náplasťou, odoznenie bolestí je rýchle a pacient okamžite začína s precvičovaním ruky a prstov. Týždeň po zákroku sa odstraňujú stehy. Pacienti rehabilitujú individuálne, ale odporúčame aj procedúry v rámci rehabilitačných pracovísk. Návrat do práce je rôzny, závisí od charakteru pracovného zamerania, bežný je časový interval 1 – 3 týždňov.
   Nutná je EMG kontrola u neurológa do 6 mesiacov po operačnom zákroku.
   Komplikácie sú mimoriadne zriedkavé, je nutné si uvedomiť, že karpálny tunel neobsahuje len nerv, ale aj viacero šliach – ohýbačov prstov a tieto môžu byť po zákroku podráždené, čo sa prejaví prolongáciou pooperačných bolestí, ide však o krátkodobé ovplyvnenie. Riziko vzniku infekcie, krvnej podliatiny a reziduálnych klinických symptómov je pri minimálnej invazivite výrazne znížené.


MUDr. Slavomír Kovalčík, lekár
Foto: archív

ZANECHAŤ ODPOVEĎ