ŽILINSKÝ KRAJ: Víkendové záchranné akcie horských záchranárov

0
275
Záchranné akcie horských záchranárov v Žilinskom kraji.
Pomoc turistom na hrebeni Malej Fatry

Vo večerných hodinách 13.1.2023 požiadala o pomoc HZS 6-člennná skupina slovenských turistov z oblasti Hromového v Malej Fatre. Skupina cestou na chatu pod Chlebom stratila orientáciu v nepriaznivom hmlistom počasí a dvaja jej členovia pociťovali vyčerpanie. Na pomoc im odišli dve skupiny záchranárov HZS – štvorčlenná a dvojčlenná. Turistov, ktorí im podľa inštrukcií, kráčali pomaly oproti, stretli na Chlebe. Boli im poskytnuté teplé tekutiny a v sprievode záchranárov HZS zišli bezpečne na chatu pod Chlebom, kde mali rezervované ubytovanie. Záchranári HZS sa vrátili do Domu HZS v Štefanovej.

Súčinnosť posádok HZS a RLP pri Habovke

Dňa 14. 1. 2023 v poobedňajších hodinách bola Horská záchranná služba požiadaná o súčinnosť k prebiehajúcej KPR na hlavnej ceste z Habovky smerom na Oravice. Posádka auta videla skolabovať ženu, ktorá kráčala po hlavnej ceste. Zastavili, a po zhodnotení zdravotného stavu zahájili laickú KPR. Na miesto boli vyslané záchranné zložky – RLP aj záchranári HZS z Oblastného strediska Západné Tatry, ktorí po príchode pokračovali v rozšírenej resuscitácii. Napriek snahe všetkých zúčastnených sa žiaľ pani nepodarilo zachrániť.

Snowboardista na Malinom Brde utrpel úraz chrbtice
Predpoludním dňa 15.01.2023 boli záchranári HZS slúžiaci na Malinom Brde privolaní k úrazu snowboardistu, ktorý si pádom na zasneženú skalu, tesne pod výstupnou stanicou lanovky, spôsobil poranenie chrbtice v krížovej oblasti. Zranenému záchranári HZS poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie, na tíšenie bolesti podali inhalačné analgetikum Penthrox a zafixovali ho vo vákuovom matraci. Súčasne bola o súčinnosť požiadaná VZZS zo Žiliny. Zranený bol následne pomocou skútra transportovaný na miesto, kde bolo možné vyzdvihnutie vrtuľníkom. Po prílete si zraneného snowboardistu prevzal do opatery lekár VZZS a následne bol letecky transportovaný do nemocnice v Ružomberku.
-BA- zdroj a foto: FB Horská záchranná služba

ZANECHAŤ ODPOVEĎ