LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Deti zbierajú plody zo školskej záhrady

0
284
Deti z Liptovského Mikuláša zbierajú plody zo školskej záhrady.

Klasický vidiecky ovocný sad, ktorý bol kedysi bežnou súčasťou usadlostí a záhrad, vyrástol v areáli Základnej školy s materskou školou Demänovská ulica v Palúdzke. Cieľom projektu s názvom Záhrada starej mamy je zachovať dedičstvo našich predkov a priblížiť ho mládeži atraktívnou formou.

Záhrada v tvare listu podnecuje rozvoj osobnosti detí vo vnímaní krajiny, ktorá sa pre nich stáva zdrojom obživy. Zbierajú z nej ovocie, bylinky aj zeleninu a pociťujú hrdosť na výsledky vlastnej práce. Žiaci sa totiž aktívne zapojili do modelovej prípravy projektu, boli nápomocní pri jeho realizácii a budú pokračovať v jeho udržiavaní a rozširovaní. Pozemok, na ktorom dnes rastú jablone, hrušky, slivky, ringloty, čerešne aj višne, bol nevyužívaný, dnes má tvar listu a jeho chodník lemujú kríky ríbezle, egreša a ostružiny. Poslanec za mestskú časť Marek Nemec sa potešil výzve riaditeľky školy Lucie Pavnicovej Žudelovej realizovať na pódiu uprostred záhrady menšie kultúrno-spoločenské podujatia či besiedky pre obyvateľov Palúdzky.

Záhrada starej mamy bola realizovaná ako jedna z pilotných investícií projektu Salute4CE, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ