LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Originálny drevený betlehem je pýchou námestia

0
430
Originálny drevený betlehem je pýchou námestia v Liptovskom Mikuláši.

Drevený betlehem sa ako jeden z najväčších symbolov našich kresťanských tradícií stal pevnou súčasťou hlavnej expozície Kapitoly z histórie mesta. Na obdobie od Mikuláša do Troch kráľov sme ho už tretí raz nainštalovali pod arkády, aby zvýraznil atmosféru Vianoc priamo na námestí.

K pôvodnej kompozícii Svätej rodiny, ktorú pred rokom doplnili monumentálne plastiky troch mudrcov, pribudol tento rok pastierik s dvomi ovečkami.

Dielo s tematikou tajomstva Vianoc vytvoril so svojím synom renomovaný umelec Miroslav Trnovský, ktorý pochádza z Liptovského Mikuláša. „Betlehem sme tento rok rozšírili o malého pastierika so širáčikom na hlave, v reálnom živote by to bol približne päťročný chlapec. Znázornili sme ho pri hre na píšťalke, snažili sme sa správne vystihnúť ten pohyb. Pribudnú aj dve ovečky, jedna ležiaca a jedna bude stáť,“ opísal výsledok svojej práce. Na jednej soche podľa neho pracovali jeden až dva týždne. Za celým betlehemom, ktorý stojí pod arkádami, sú tak už mesiace práce.

V centre celého výjavu na vyvýšenom mieste stoja aj tento rok postavy Márie a Jozefa s dieťaťom v jasličkách. Kompozíciu dotvára padajúca hviezda, ktorá oznamuje príchod Spasiteľa a dvojica anjelov, ktorí držia v rukách liturgický nápis „Sláva Bohu na výsosti“, čo je odkazom na historické piesne od Juraja Tranovského.
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ