ŽILINA: Mesto nemá dostatočné kapacity na testovanie, hrozí kolaps

0
1066
Na celom Slovensku chýbajú dobrovoľníci na testovanie občanov.

Na Slovensku je problém zabezpečiť dostatočné kapacity na testovanie občanov. Štát pristúpil k tomu, že bude spájať okrsky v mestách a menšie obce, a taktiež zníži počet odberných dní na dva, aby zabezpečil aspoň minimum odberných miest. To môže viesť k dlhým čakacím dobám a chaosu. Vyzbrojte sa preto veľkou dávkou trpezlivosti.

Aj Okresný úrad v Žiline požiadal mesto Žilina o pomoc pri zabezpečení zdravotníkov pri plošnom testovaní. Okrem administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov bude počas celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 v Žiline potrebná aj výpomoc zdravotníkov. Tí sa zúčastnia celoplošného testovania počas víkendov od 31. októbra do 1. novembra a od 7. do 8. novembra 2020, priamo na odberových miestach, kde budú vykonávať testovanie občanov.

Samospráva žiada o pomoc lekárov, sestry, zdravotníckych záchranárov, pôrodné asistentky, praktické sestry či študentov lekárskej fakulty (5.,6. ročník) alebo ošetrovateľstva (2. – 5. ročník). Zdravotníckemu personálu prislúcha odmena 7 eur hod. a rizikový príplatok podľa počtu pozitívnych na odberovom mieste.

Osobné zaškolenie zdravotníkov zrealizuje v piatok 30. októbra 2020 žilinský 5. pluk špeciálneho určenia. Záujemcovia sa môžu nahlasovať do štvrtku 29. októbra 2020 do 12.00 hod. v online registračnom formulári na internetovej stránke: https://koronavirus.zilina.sk/chcem-pomoct-pri-celoplosnom-testovani/.Prihlásených bude následne kontaktovať Okresný úrad Žilina.

-AB-, zdroj: mesto Žilina, foto: MVSR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ