MALÁ FATRA: Záchranári mali plné ruky práce, až 5-krát zasahovali

0
882
Horskí záchranári počas zásahu v Malej Fatre.

Horská záchranná služba (HZS) mala v sobotu 22. 8. 2020 plné ruky práce, až 5-krát zasahovala a pomáhala zraneným turistom a športovcom.

Popoludní boli záchranári HZS z Oblastného strediska Malá Fatra požiadaní postupne o pomoc pre štyroch turistov. V prvom prípade išlo jednalo o hlbokú sečnú ranu na predlaktí, ktorú si spôsobil 34-ročný český turista pádom na turistickom chodníku v blízkosti Chaty pod Suchým. Záchranári HZS sa na chatu dostali terénnym automobilom, mužovi ranu ošetrili.

Ešte na chate boli záchranári požiadaní o pomoc aj pre 55-ročnú českú turistku s nevoľnosťou – zvracaním a celkovou slabosťou. Tú vyšetrili, poskytli jej neodkladnú zdravotnú starostlivosť, po ktorej sa jej stav zlepšil a následne ju spolu so zraneným turistom transportovali do Nezbudskej Lúčky, kde ju čakal zájazdový autobus. Muž pokračoval so záchranármi HZS do nemocnice v Žiline.

Asi po hodine od prvej žiadosti o pomoc bola nahlásená nevoľnosť ďalšieho 30-ročného slovenského turistu na Chate na Grúni. Muž pravdepodobne následkom dehydratácie pociťoval tŕpnutie končatín, kŕče a mal pocit na zvracanie. Záchranári muža vyšetrili, podali mu infúznu liečbu a následne ho zviezli do Štefanovej, odkiaľ už na vlastnú žiadosť pokračoval samostatne.

Horskí záchranári počas zásahu v Malej Fatre.

Ešte počas návratu zo zásahu na Chate na Grúni boli horskí záchranári z Malej Fatry požiadaní o pomoc z turistického chodníka, asi 50 metrov pod Suchým, kde sa nachádzala vyčerpaná 68-ročná česká turistka. Na Chatu pod Suchým sa záchranári dostali terénnym automobilom a odtiaľ už smerovali pozemne. Ženu vyšetrili a následne na nosidlách KONG transportovali ku chate a odtiaľ terénnym automobilom do Varína, odkiaľ už pokračovala v sprievode manžela.

Horskí záchranári asistovali aj pri úrazoch vo Vrátnej na Pasekách, kde uskutočnil tréning pred nedeľným Slovenským pohárom v zjazde na horských bicykloch. Ich pomoc potrebovali dvaja pretekári vo veku 13 a 14 rokov so zranením členka a podozrením na zlomeninu lopatky. Oboch záchranári vyšetrili, zranenia im zafixovali a následne ich transportovali do nemocnice v Žiline.

Horskí záchranári počas zásahu v Malej Fatre.
Peter Mikloš: zdroj a foto: HZS

ZANECHAŤ ODPOVEĎ