MARTIN: Nemocnica je na prípadný nárast pacientov s COVID-19 pripravená

0
668
UNM je na prípadný nárast pacientov s COVID-19 pripravená.

Univerzitná nemocnica Martin (UNM) je na prípadný nárast pacientov s diagnózou COVID-19 pripravená, uviedla hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová. Zdôraznila, že v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie bude nemocnica postupovať obdobne ako pri prvej vlne – v kooperácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Martin a s krízovým centrom pri vyššom územnom celku Žilina.

Ak by sa situácia dramaticky zhoršila, uzatvoríme areál nemocnice, obnovíme zákaz návštev, vstupovať sa bude opätovne cez triážny stan. Otvoríme tzv. ‘červený urgent’ a pristúpime znova k reprofilizácii lôžok. Primárne v pavilóne číslo 5, kde máme infekčnú a pľúcnu kliniku. Tu máme spolu k dispozícii 68 lôžok vrátane špeciálnych s možnosťou pripojenia pacienta na umelú pľúcnu ventiláciu,“ konkretizovala Kapustová.

Dohromady sú v UNM schopní postupne reprofilizovať 305 lôžok. „K takémuto krajnému riešeniu by sme pristúpili v závislosti od epidemiologickej situácie, v prípade potreby veľkého počtu lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19,“ priblížila hovorkyňa UNM. Podľa nej by sa to dotklo väčšiny pracovísk nemocnice a vo všetkých odboroch by potom poskytovali len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Osobných ochranných pracovných pomôcok má nemocnica momentálne dostatok. „Neustále ich dopĺňame a na prípadný príchod druhej vlny nového koronavírusu sa aktívne pripravujeme,“ doplnila Kapustová.

-BA- zdroj: TASR, foto: UNM

ZANECHAŤ ODPOVEĎ