VRÁTNA: Dnes je 6 rokov čo kamenná lavína zničila dolinu (foto)

0
2586

Kamenná lavína vo Vrátnej doline – 6 rokov od tragédie.

Dnes uplynulo 6 rokov od mohutných zosuvov pôdy vo Vrátnej doline, ktoré vznikli v dôsledku zrážkových anomálií. Popoludní v čase od 15.00 – 18.00 hod. spadlo takmer 70 mm zrážok, pričom 40 mm v priebehu prvých 50 minút.

Približne 800 metrov od dolnej stanice lanovky Vrátna bola hrúbka valiacej sa masy z vody, kamenia, hliny a porastov na niektorých úsekoch vysoká až 2 metre. Prúd valiacej sa masy pokračoval úzkou dolinou smerom na Vrátnu. Na miesto kalamity boli ako prví vyslaní hasiči z Terchovej, ktorí smerovali k zaplavenej chate Vrátna. Asi 2 km pred chatou rozvodnený potok odtrhol komunikáciu na troch miestach na celkovej dĺžke 300 metrov a prejazd hasičskej techniky k chate bol znemožnený. Z dôvodu valiacej sa vody a bahna po komunikácii musela jednotka ustúpiť na bezpečné miesto.

Na miesto sa dostavili príslušníci Horskej záchrannej služby (HZS), ktorým sa peši podarilo dostať ku chate Vrátna na pomoc uväzneným osobám. Hasiči v ten deň pomáhali na viacerých miestach – evakuovali osoby z reštaurácie Starý Dvor, z lyžiarskeho svahu Paseky pomohli zostúpiť turistom, pomocou ručného náradia odstraňovali naplaveniny bahna a skál z osobných vozidiel na parkovisku. Masy vody, hliny a bahna so sebou strhli približne 50 áut a uväznili asi 100 turistov. Ohrozené boli nie len množstvá návštevníkov, ale aj obyvatelia Terchovej a záchranári, ktorí sa vydali týmto ľuďom na pomoc.

V nasledujúcich dňoch hasiči použili ťažkú techniku zo Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline, pomocou ktorej vykonávali pátracie a vyslobodzovacie práce. V spolupráci s dobrovoľnými hasičmi odstraňovali až do 1. augusta následky tejto prírodnej katastrofy, ktorá si ako zázrakom nevyžiadala žiadnu obeť.

Na záchranných a zabezpečovacích prácach sa počas povodňovej situácie v katastri obce Terchová aktívne podieľalo 180 hasičov vrátane členov dobrovoľných hasičských zborov obce (DHZO) z okolitých obcí. Vo Vrátnej doline ničivá kamenná lavína napáchala škody za vyše 12 miliónov eur.

Peter Mikloš, zdroj a foto: HaZZ

ZANECHAŤ ODPOVEĎ