LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Jánošíkova šibenica má takmer štyri metre

0
623
Jánošíkova šibenica v Liptovskom Mikuláši má takmer štyri metre.
V lokalite popravy najväčšieho slovenského ľudového hrdinu Juraja Jánošíka vzniklo pamätné miesto. V prvej fáze projektu vyrástol na Šibeničkách oproti mliekarňam pamätník s informačnou tabuľou, druhá fáza počíta s vybudovaním chodníkov, lavičky a oporného múra.
Pamätník plný symboliky
Dominantou prevažne oceľového pamätníka z dielne konštruktéra Stanislava Machovčáka je takmer štvormetrová replika šibenice a reliéf Jánošíka. Podklad pamätníka tvorí železobetónová konštrukcia symbolizujúca národný vrch Slovákov – Kriváň. Do tohto podkladu je ukotvená oceľová mreža, ktorá znázorňuje väznenie pred popravou a samotná šibenica. Na šibenici je umiestnená oceľová tabuľa v tvare pergamenu, nachádza sa na nej rozsudok, ktorý si Jánošík vypočul tesne pred popravou. Farebnosť celého diela sa nesie v čiernych a strieborných tónoch.
Detaily oceľových prvkov pamätníka ako reliéf, pergamen, knihu či valašky rozkreslil spoluautor, projektant a maliar Miroslav Michálek v špeciálnom počítačovom programe. Podľa toho bolo možné naprogramovať kovoobrábacie stroje, ktoré prvky vypálili laserom a plazmou.
Pripomienka Jánošíka aj zmierenia
„Juraj Jánošík zohral veľkú úlohu v histórii nášho mesta a konečne budeme mať spomienkové miesto, ktoré nám ho bude pripomínať. Popravenie ľudového hrdinu síce nie je na chválenie sa, ale bolo súčasťou histórie nášho mesta, preto chceme, aby pamätné miesto prispelo aj k informovanosti o tomto počine. Len pripomínam, že za Jánošíkovu popravu sa už Mikulášania Terchovčanom verejne ospravedlnili a tí im aj verejne vyjadrili odpustenie, čo pripomína aj tabuľa pri pamätnom mieste,“ povedal o zmierení medzi partnerskými mestami primátor Ján Blcháč. Došlo k nemu počas Stoličných dní v roku 2018 medzi primátormi miest.
Zmierenie pripomína oceľová tabuľa v tvare otvorenej knihy, ktorá má svoje miesto vedľa pamätníka. Obsahuje text, ktorý hovorí o zmierovacej zmluve. „Kniha ukotvená dvoma valaškami otočenými ostrím od seba symbolizuje uvedenú dohodu. Rovnakú valašku používal v tej dobe aj samotný Jánošík. Sú to kurucké sekery ako symbol revolty proti vtedajšiemu zriadeniu,“ priblížil Miroslav Kašák z Mikulášskeho okrášľovacieho spolku.

Stále vzbudzuje záujem verejnosti
S nápadom na vybudovanie pamätného miesta prišiel Mikulášsky okrášľovací spolok, ktorý zaznamenal dopyt po tomto veľkom hrdinovi zo strany vedenia mesta, domácich alebo turistov z rôznych kútov Slovenska. „Pamätník s informačnou tabuľou osadíme v priebehu decembra,“ poznamenal predseda spolku Miroslav Kašák. Zakladajúcim členom okrášľovacieho spolku je na návrh primátora Jána Blcháča aj samotné mesto Liptovský Mikuláš. Projekt vytvorenia pamätného miesta popraviska podporil dotáciou vo výške 3600 eur Žilinský samosprávny kraj.
-BA- zdroj a foto: FB Mesto Liptovský Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ