ORAVA: Na priehrade inštalovali plávajúce ostrovy pre vzácnych operencov

0
1060
Na snímke plávajúci ostrov pre rybáre riečne na Oravskej priehrade. (foto: TV Markíza)

Na Oravskej priehrade vznikli plávajúce ostrovy. Majú na nich hniezdiť vzácne vtáky

Hniezdenie na Oravskej priehrade bude najmä pre rybára riečneho po novom bezpečnejšie. Umožniť to majú tri plávajúce ostrovy, ktoré umiestnili v menej prístupných častiach priehrady. Podľa riaditeľa Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko Miroslava Demka ide o slovenský unikát, keďže takéto ostrovy u nás doposiaľ neboli.

„Rybár riečny je veľmi húževnatý sťahovavec a jeho výkony sú obdivuhodné. Z Fínska preletí za jednu sezónu až do Austrálie, čo je 26 tisíc kilometrov,“ hovorí ornitológ Miroslav Demko.

Vzácny vták rád hniezdi na holých ostrovoch bez vegetácie. Na Oravskej priehrade je ich málo, a tak sa ornitológovia rozhodli, že im pomôžu. Na Slovensku ide o prvé takéto ostrovy. Na priehradu ich inštalovali tri. Sú postavené v nerušenej oblasti, kde je zákaz plavby loďou aj člnkovania.

Každý jeden z vtáčích ostrovov je vyrobený z betónu a váži asi 10 ton. No i napriek tomu voľne pláva na hladine. Funguje na princípe pontónu a je ukotvený o betónovú záťaž na dne.

„Keď prídu záplavy, povodne, tak sa voda dvihne aj o meter. Ostrov by mal túto hladinu kopírovať,“ dodáva Demko. Ornitológovia dúfajú, že vtáčiky sa rozhodnú hniezdiť ešte počas tejto sezóny.

Peter Mikloš, zdroj: TASR, TV Markíza

ZANECHAŤ ODPOVEĎ