Bicykle a rikše

0
2731
5-kilometrová kysucká magistrála
Podmanický, Fico a Blanár pri poháriku počas otvorenia 5-kilometrovej kysuckej magistrály.

Komentár

Bicykle a rikše − nový spôsob dopravy, ktorý preferuje premiér a jeho stranícki kolegovia.

   Budujeme cyklomagistrály – ináč veľkolepý názov pre cyklotrasu, ktorá má pár kilometrov. Začína sa a končí sa – nikde. Má päť kilometrov a premiér spolu so žilinským županom a starostom Starej Bystrice ju otvorili minulý týždeň na Kysuciach. Podobne ako otvorenie 5‑kilometrového úseku diaľnice, ktorý sa začína a končí sa – nikde. Hurá, veľkolepá cyklomagistrála spojí Kysuce, Žilinu, Turiec a bude vymaľované. Všetci si kúpime bicykle a rikše a konečne sa môžeme bezpečne a rýchlo presúvať po celom Žilinskom kraji. Len im na to, prosím vás, nechajme ešte niekoľko desaťročí, lebo plány sú to veľkolepé a mali by sme im umožniť vládnuť ešte čo najdlhšie, aby svoje sľuby mohli aj splniť.
   Smutná správa, na diaľnice už neostali peniaze. Tak sa zrazu našiel lacnejší variant, ktorý nám zabezpečí transport budúcnosti. Jeho hlavným dopravným prostriedkom bude rikša, taká, akú poznáme napríklad z Číny. Ale v Číne majú aj iné výdobytky budúcnosti, ktoré im môžeme závidieť. Napríklad železnice, po ktorých jazdia vlaky viac ako tristokilometrovou rýchlosťou. Za posledných 15 rokov vybudovali 80‑tisíc kilometrov nových diaľnic. No a prečo by aj Slovensko nemohlo napredovať, keď Čína môže byť svetovým unikátom? My predsa s našou vládou môžeme krásne cúvať. Veď „smer“ si zachováme a nevybočíme ani vpravo, ani vľavo. A ešte nám vláda zabezpečí do budúcnosti aj krásne počasie. Zrejme to majú takto premyslené, lebo v súčasnosti môžeme cyklomagistrály používať maximálne tri mesiace v roku, hlavne na Orave a Kysuciach. Ostatné dni tu buď prší, alebo sneží.
   Vládny inovatívny a skvelý nápad aj preto, lebo keď nás všetkých ožobračia, tak nám už nič nezostane. Už len tie bicykle a rikše. Autá si v budúcnosti kupovať už nemusíme, a konečne budú spokojné aj mimovládky, pretože podporíme ekológiu.
   Na margo, milí moji priatelia, čaká nás skvelá budúcnosť. Keď sa pán premiér so svojou skupinkou ostatnú sobotu prvýkrát previezli po kysuckej magistrále a v nedeľu padlo bralo zo Strečna, tak už v pondelok pán Podmanický (starosta Starej Bystrice) vykrikoval, že cez Kysuce nepustia nákladnú dopravu. Aspoň počas takejto mimoriadnej situácie by sme všetci mohli držať spolu a konečne plnohodnotne využívať cestu medzi Oravou a Kysucami pre nákladnú dopravu. Chválabohu, že nám ju postavil ešte Dzurinda a jeho vláda. No pán Podmanický už mal v hlave smerácky plán. Všetci nasadnú na bicykle a rikše. Materiál na stavbu rodinných domov si Oravci budú voziť na rikšiach, do školy sa bude chodiť na rikšiach, rodičia budú voziť nákupy na bicykloch, do nemocníc sa bude chodiť tiež na bicykloch? Ušetríme aj na zimnej či letnej údržbe – cyklotrasy sú užšie, netreba odhŕňať toľko snehu. Veď cesty a diaľnice sú široké a stále ich kritizujeme za ich nezjazdnosť v zimných mesiacoch. Tak hurá, skvelé ekonomické opatrenia!


Marián Murín,
starosta obce Mútne
Foto: archív

ZANECHAŤ ODPOVEĎ