Domáce zvieratá a čokoláda

0
3968
Čokoláda je pre domáce zvieratá nebezpečná.

   Máte doma psa či mačku? V tom prípade pozor na čokoládu! Obsahuje teo­bromín, čo je látka podobná kofeínu. Na zvieratá má však oveľa silnejší účinok ako na nás ľudí. Obvykle sa stretávame s otravami čokoládou u psov, keďže mačky si na sladkosti až toľko nepotrpia. Medzi prejavy otravy teobromínom patrí zvracanie, hnačka, zrýchlené dýchanie, nepokoj, hyperaktivita, nadmerné pitie, častejšie močenie, zrýchľuje sa aj srdcová činnosť, zvieratá sa môžu triasť, v horších prípadoch mať kŕče a môže sa to skončiť aj smrťou zvieratka v dôsledku zlyhania srdca.
   Smrteľná dávka teobromínu je 100 až 300 mg na kilogram živej hmotnosti, pričom priemerný obsah teobromínu v mliečnej čokoláde je 154 mg/100 g, v horkej 528 mg/100 g a v čokoláde na varenie je až 1365 mg/100 g. To znamená, že čím tmavšia čokoláda, tým je nebezpečnejšia. Pre lepšiu predstavu uvediem príklad: aby pre psa vážiaceho 5 kg bola otrava smrteľná, musel by zjesť asi štyri 100‑gramové mliečne čokolády, prípadne jednu horkú alebo polovicu čokolády na varenie. Samozrejme, treba dávať pozor nielen na tabličky čokolády, ale aj akékoľvek sladkosti a koláčiky s obsahom kakaa či čokolády.

Čím tmavšia čokoláda, tým je nebezpečnejšia.

   Čo robiť v prípade, že si pes pochutná na čokoládovej sladkosti? Najlepšie je kontaktovať veterinárneho lekára. Podľa množstva čokolády a klinických príznakov vám odporučí najvhodnejší postup. Obvykle sa vyvoláva zvracanie do 2 až 4 hodín od požitia čokolády, kým je ešte v žalúdku. Neskôr už je potrava v čreve a vtedy je potrebné podať prípravky, ktoré vyviažu toxíny a zabránia ich vstrebávaniu do krvného obehu, to je napríklad čierne uhlie. Psík môže dostať na veterine aj infúziu alebo iné potrebné lieky podľa jeho aktuálneho zdravotného stavu.


MVDr. Juraj Paluš
Foto: ilustračné

ZANECHAŤ ODPOVEĎ