MARTIN: Dôchodkyňa zmenila strechu paneláka na nepoznanie, zelenie sa!

0
172
Ida (70) je nadšená, že sa jej nápad podarilo dotiahnuť do úspešného konca. (zdroj: ih, cas.sk)

Za svoj plán zožala úspech! Nápad Idy zaujal susedov i radnicu: Prvá zelená strecha na paneláku

Odvážny plán jej priniesol úspech. Dôchodkyňa a správkyňa jedného z panelákov na martinskom sídlisku Košúty II Ida Haľamová (70) dokázala zdanlivo nemožné.
Na paneláku sa totiž pokazila strecha a majiteľom zatekala do obydlí dažďová voda. Nepríjemná komplikácia, ktorá stojí veľa peňazí, sa u Idy stala výzvou. Prišla s odvážnym nápadom vyriešiť problém zatekajúcej strechy spôsobom známym zo severských krajín – namiesto strechy postaviť záhradu. Pol roka jej trvalo presvedčiť váhajúcich susedov, vlastníkov bytov, kým jej nápad padol na úrodnú pôdu.

Tráva, lavičky, stromy a záhrada na streche paneláka – to bol obraz, ktorý dôchodkyňu Idu (70) fascinoval už roky. „Videla som záhrady na budovách v centre veľkých miest najmä v škandinávskych krajinách, vo Švédsku a Fínsku. Zdalo sa mi to fantastické, uprostred betónovej džungle v zaľudnenom meste sa na streche opaľujú ľudia, alebo pijú kávu na lavičke, akoby sedeli v parku. Keď sa nám pokazila strecha, napadlo mi, že ju nahradíme záhradou,“ hovorí odvážna Ida, ktorá je správkyňou bytov v paneláku na Ulici Cypriána Majerníka.

Myšlienky sa okamžite ujal jej manžel Miroslav (70), majiteľ stavebnej firmy, ktorá sa zameriava na obnovu a rekonštrukciu budov, pričom medzi nimi nechýbajú ani výnimočné stavby, akými sú železnice či hrady. „Hneď mi napadol rozchodník, rastlinka, ktorú my stavbári dobre poznáme na železniciach, skalách aj na hradoch. Je to zelina, ktorá nepotrebuje veľa pôdy, nie je náročná na hlinu, stačí jej piesok, drvená tehla, mulčovacia kôra a tento podklad jej zabezpečí potrebnú vlhkosť aj živiny,“ vysvetľuje Miroslav s tým, že ide o biologickú ochranu koruny hradných múrov, ktorá v zime ochraňuje pred škodami spôsobenými mrazom a v lete povrchy ochladzuje. Výrobcovia takýchto pásov sú u nás i v Česku, a tak sa manželia pustili do práce. Pol roka trvalo odvážnej dôchodkyni presvedčiť 160 susedov, aby sa následne nato s podporou projektu obrátili na mesto.

-AB- zdroj a foto: cas.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ