ŽILINSKÝ KRAJ: Meteorológovia varujú pred Jadrankou!

0
279
Meteorológovia varujú pred Jadrankou!

Na severe a strede Slovenska v polohách približne nad 900 metrov môže v piatok (9. 12.) ojedinele padnúť 20 až 30 centimetrov nového snehu.

Meteorológovia v tejto súvislosti vydali výstrahu prvého a druhého stupňa pred snežením, ktorá predbežne platí od 10.00 h do polnoci. Pre niektoré okresy vydali aj výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou a vetrom na horách.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí v piatok od 11.00 do 21.00 h pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Ružomberok a Tvrdošín.

Meteorológovia očakávajú v polohách nad približne 1800 metrov nad morom výskyt vetra, ktorý môže dosiahnuť v nárazoch 110 až 135 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu, čo je až víchrica.

Pre viaceré okresy Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja vydal SHMÚ výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou, ktorá platí od piatka 11.00 h do soboty (10. 12.) 10.00 h. „Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ priblížil SHMÚ.

Víkend podľa portálu iMeteo prinesie na naše územie zásadné ochladenie a presun jadranskej tlakovej níže. Snehové zrážky môžeme čakať aj v nižších polohách.

„Už je takmer isté, že v noci zo soboty na nedeľu príde na Slovensko zimné počasie,“ avizuje iMeteo.

Predzvesťou sneženia bude dážď. Pršať začne už zajtra (9. 12) a to od juhozápadu. Spadnúť by mohlo od 10 do 25 mm zrážok, no na náveterných stranách by mohlo spadnúť aj okolo 30 mm zrážok. Na severe už môžu byť zrážky snehové.

Zmena príde v nedeľu, kedy sa na naše územie presunie tlaková níž nazývaná „Jadranka“. A práve tá prinesie na Slovensko prvú kalamitnú situáciu.

Výrazné ochladenie nastane v nedeľu a popoludní už má snežiť na celom Záhorí, v Bratislavskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji a na západe Prešovského kraja. Sneženie zasiahne aj sever Banskobystric­kého kraja.

„Ďalšie sneženie nás čaká v pondelok. Sneh, ktorý bude padať by mal byť mokrý a ťažký. Vplyvom toho môžu na elektrické a trakčné vedenia padať konáre, ktoré môžu spôsobiť komplikácie podobne ako v uplynulých dňoch v Česku,“ vystríha iMeteo.

Kalamita najviac hrozí v okolí Popradu, v Žilinskom a Trenčianskom kraji, na Záhorí a na západe Slovenska.

-BA- zdroj a foto: www.dnes24.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ