ŽILINSKÝ KRAJ: Pripravuje sa otvorenie nového učebného odboru pre opatrovateľov

0
640
Žilinský kraj pripravuje otvorenie nového učebného odboru pre opatrovateľov.

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) pripravuje otvorenie nového učebného odboru, ktorý má vzdelávať personál pre oblasť sociálnych služieb – odborný asistent-opatrovateľ. ŽSK zašle podľa hovorkyne Lucie Lašovej do konca marca podklady na vydanie povolenia Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR a následne spustí prihlasovanie záujemcov o štúdium.

Doplnila, že prvý ročník nového učebného odboru otvoria v septembri 2022 v priestoroch Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši. „V prvej fáze sa začne ročnou večernou formou, v ďalšom školskom roku privíta aj žiakov nastupujúcich na stredoškolské štúdium,“ uviedla Lašová.

Učebný odbor bude ponúkať osnovy pracujúce s najnovšími trendmi v poskytovaní sociálnych služieb. „Celý proces otvorenia učebného odboru si vyžaduje nielen vybudovanie modernej školy s internátom, knižnicou a praktickými učebňami. Ale aj vytvorenie stážových pracovísk s pracovným prostredím pre učebný proces podľa druhu sociálnej a zdravotnej služby, čo sa nám darí napĺňať,“ informovala zakladateľka Asociácie odborných pracovníkov sociálnych služieb Mária Kovaľová.

„Je dôležité neustále zvyšovať status opatrovateľov, k čomu nepochybne prispeje aj absolvovanie novej formy vzdelávania. Aby sme dokázali zabezpečiť kvalitné a dostupné sociálne služby aj v budúcnosti, musíme začať s prípravou personálu už dnes,“ dodala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

-BA- zdroj a foto: TASR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ